eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Új elnökjelöltről döntött a tajvani Kuomintang párt

A Tajvant kormányzó Kuomintang párt a hétvégén új elnökjelöltet választott Hung Hsziu-csu helyére, akinek nem sikerült támogatottságot szereznie a kínai szárazfölddel újraegyesülésre törekvő, mielőbbi béke megállapodást szorgalmazó politikájához.

Hung, akit "kis erős paprikának" is neveznek szókimondásáért, nem volt hajlandó magától félrevonulni, ezért kellett szavazással dönteni a sorsáról. Júliusi jelölése még azt a lehetőséget vetítette előre, hogy három hónap múlva két nő jelölt közül választhatnak a 23 milliós sziget polgárai.

A pártrendezvényen elsöprő többséggel határoztak úgy, hogy a január közepi elnökválasztáson Eric Csu, a Kuomintang pártelnöke, Új Tajpej város polgármestere, a számvitel világában jártas professzor mérettesse meg magát a jelenlegi ellenzék első emberével, Csaj Ing-vennel.

Csu korábban több ízben is azt nyilatkozta, hogy 2016-ban nem kíván ringbe szállni, de a jelek szerint pártja meggyőzte, még ha sikerét illetően nem is lehet túlságosan bizakodó. A közvélemény-kutatások szerint Csaj Ing-ven, az egykor határozottan függetlenségpárti, de a mostani kampányban mérsékeltebb hangot megütő Demokratikus Haladó Párt elnöke legutóbb 20 százalékkal vezetett a most leváltott Hung előtt.

Csu a CNA tajvani hírügynökség jelentése szerint már bejelentette, hogy az elnökségért folytatott kampány idejére szünetelteti polgármesterségét. Egyúttal elnézést kért, amiért ellentétben korábbi álláspontjával, mégis rajthoz áll. Mint mondta, úgy érezte, erre az egészséges tajvani demokrácia érdekében van szükség.

A kínai polgárháborút követően, 1949-ben a vesztes Kuomintang-kormány Tajvan szigetére menekült, és ott a Kínai Köztársaság több mint hat évtizede de facto önálló államként működik. A világon azonban mindössze kevesebb mint kéttucatnyi ország ismeri el.

A Kínai Kommunista Párt és a mindenkori pekingi vezetés deklarált célja az ország jövőbeli békés újraegyesítése. Peking ezért azt szeretné, ha felgyorsulhatna a közeledés folyamata, megkezdődhetnének a politikai tárgyalások, és a közelgő 2016-os elnökválasztáson is a Kuomintang jelöltje győzne. Elemzők azonban különösen a tavaly őszi helyhatósági választások eredménye nyomán az ellenzék egyértelmű előretörését jósolják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×