eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Török nagykövet: minden országnak tennie kell a megoldásért

A bevándorlási válság globális probléma, amelyre globális választ kell adni, minden országnak erőfeszítéseket kell tennie a helyzet kezelése érdekében - mondta Sakir Fakili budapesti török nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A diplomata elmondta: kétmillió szíriai menekült van Törökországban. Ellátásukra eddig több mint hatmilliárd dollárt költöttek, miközben mindössze 417 millió dollár támogatást kaptak a nemzetközi közösségtől - közölte.

Hangsúlyozta: ez a helyzet nem tartható fenn, elvárják a nemzetközi közösség segítségét a tehermegosztás elve alapján.

Sakir Fakili megjegyezte: az év eleje óta a török parti őrség csaknem 50 ezer menekültet mentett ki a tengerből, ez rendkívül költséges feladat, havonta ötmillió eurót fordítanak a parti őrség műveleteire.

Kiemelte: Törökország történelme során mindig is menedéket nyújtott azoknak, akiknek védelemre volt szükségük - köztük zsidóknak, magyaroknak, lengyeleknek, krími tatároknak, kurdoknak, szíreknek - és most is nyitva tartja határait a szíriai menekültek előtt.

Sakir Fakili úgy látja, a válság okait is kezelni kell, és a menekültek tekintetében nincs helye vallási vagy etnikai diszkriminációnak.

A közelmúlt történelmének legnagyobb humanitárius katasztrófája a mostani, a közös válaszra sokkal nagyobb szükség van, mint eddig bármikor. Törökország minden erőfeszítésre kész, hogy eleget tegyen kötelességeinek - jelentette ki.

Mint mondta, jelenleg 260 ezer szíriai él a 25 törökországi ideiglenes táborban, ahol ételhez, oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz jutnak, emellett az 1,8 millió ugyancsak Törökországban lévő szíriai menekült is ingyenes egészségügyi ellátást kap. Az országban tartozódó szíriai csoport létszáma gyorsan nő, már csaknem 100 ezer gyermek született Törökországban a válság kezdete óta, és a menekültek közül 1,2 millió 18 év alatti.

A nagykövet kifejtette: Törökország korábban forrás- és tranzitországként jelent meg a migráció folyamatában, de ma már célállomás is, aminek oka az erősebb gazdasága is.

Az elmúlt években növekedett a Törökországban benyújtott menedékkérelmek száma - tette hozzá.

Törökország intézkedéseire példaként említette a bevándorlási törvény megváltoztatását, valamint a nemzetközi együttműködés megerősítését elsősorban Bulgáriával, Görögországgal, Olaszországgal, az EU-val és az ENSZ-szel.

A diplomata komoly problémaként emelte ki az embercsempészetet, mint mondta, ez a nemzetközi szervezett bűnözés egyik legfőbb bevételi forrása.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×