INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Török nagykövet: minden országnak tennie kell a megoldásért

InfoRádió / MTI
A bevándorlási válság globális probléma, amelyre globális választ kell adni, minden országnak erőfeszítéseket kell tennie a helyzet kezelése érdekében - mondta Sakir Fakili budapesti török nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A diplomata elmondta: kétmillió szíriai menekült van Törökországban. Ellátásukra eddig több mint hatmilliárd dollárt költöttek, miközben mindössze 417 millió dollár támogatást kaptak a nemzetközi közösségtől - közölte.

Hangsúlyozta: ez a helyzet nem tartható fenn, elvárják a nemzetközi közösség segítségét a tehermegosztás elve alapján.

Sakir Fakili megjegyezte: az év eleje óta a török parti őrség csaknem 50 ezer menekültet mentett ki a tengerből, ez rendkívül költséges feladat, havonta ötmillió eurót fordítanak a parti őrség műveleteire.

Kiemelte: Törökország történelme során mindig is menedéket nyújtott azoknak, akiknek védelemre volt szükségük - köztük zsidóknak, magyaroknak, lengyeleknek, krími tatároknak, kurdoknak, szíreknek - és most is nyitva tartja határait a szíriai menekültek előtt.

Sakir Fakili úgy látja, a válság okait is kezelni kell, és a menekültek tekintetében nincs helye vallási vagy etnikai diszkriminációnak.

A közelmúlt történelmének legnagyobb humanitárius katasztrófája a mostani, a közös válaszra sokkal nagyobb szükség van, mint eddig bármikor. Törökország minden erőfeszítésre kész, hogy eleget tegyen kötelességeinek - jelentette ki.

Mint mondta, jelenleg 260 ezer szíriai él a 25 törökországi ideiglenes táborban, ahol ételhez, oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz jutnak, emellett az 1,8 millió ugyancsak Törökországban lévő szíriai menekült is ingyenes egészségügyi ellátást kap. Az országban tartozódó szíriai csoport létszáma gyorsan nő, már csaknem 100 ezer gyermek született Törökországban a válság kezdete óta, és a menekültek közül 1,2 millió 18 év alatti.

A nagykövet kifejtette: Törökország korábban forrás- és tranzitországként jelent meg a migráció folyamatában, de ma már célállomás is, aminek oka az erősebb gazdasága is.

Az elmúlt években növekedett a Törökországban benyújtott menedékkérelmek száma - tette hozzá.

Törökország intézkedéseire példaként említette a bevándorlási törvény megváltoztatását, valamint a nemzetközi együttműködés megerősítését elsősorban Bulgáriával, Görögországgal, Olaszországgal, az EU-val és az ENSZ-szel.

A diplomata komoly problémaként emelte ki az embercsempészetet, mint mondta, ez a nemzetközi szervezett bűnözés egyik legfőbb bevételi forrása.

A címlapról ajánljuk