eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Könnygázt vetettek be a hatóságok a bevándorlók ellen

Könnygázt vetettek be litván rendőrök szökni próbáló vietnami illegális bevándorlók ellen a fehérorosz határhoz közeli litvániai Pabrade város egy regisztrációs központjában - közölte a helyi határőrség kedden.

A hatóságok elmondása szerint a három vietnami ágyneműből készített kötelet lógatott ki a regisztrációs központ ablakából, hogy azon lemászva szökjenek el. A hatóságok először figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, de mivel a bevándorlók erre nem reagáltak és ellenállást tanúsítottak, könnygázt vetettek be ellenük.

A litván határőrség által őrzött regisztrációs központban menedékkérők és illegális bevándorlók vannak egyaránt, összesen 215-en, és közülük 130-an vietnami állampolgárságúak.

A központból szökni próbáló migránsok 17 és 25 év közöttiek, a hatóságok az ország különböző részeiről szállították őket a létesítménybe. Semmilyen dokumentumokkal nem rendelkeztek őrizetbe vételükkor. Miután tisztázzák személyazonosságukat, valószínűleg visszaküldik őket a hazájukba.

A vietnami bevándorlók június végén több órán át rendbontottak a központnál, a litván határőrség erősítést küldött a helyszínre, rendőröket és kommandósokat is riadóztattak.

Az Európába tartó menekültek egyre nagyobb számban Oroszországon keresztül igyekeznek elérni a határok nélküli schengeni övezetet. A két másik balti állam, Lettország és Észtország augusztusban döntött arról, hogy megerősíti a biztonságot az Oroszországgal határos területeken. A lett titkosszolgálatok értesülése szerint az illegális bevándorlók leggyakrabban Közép-Ázsiából, illetve a Távol-Keletről igyekeznek Lettországon keresztül eljutni a skandináv államokba.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×