eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

UNICEF: 13 millió gyerek nem jár iskolába a konfliktusok miatt

A közel-keleti és észak-afrikai fegyveres konfliktusok miatt jelenleg 13 millió gyerek nem jár iskolába az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) frissen bemutatott jelentése szerint.

Gyerekeik képzési lehetőségeinek és jövőbeli perspektívájának hiánya az egyik ok, ami a háborús területeken élő családokat arra indítja, hogy elhagyják hazájukat.

A négymillió szíriai menekült nagy része a szomszédos országokban, Libanonban, Jordániában, Irakban és Törökországban tartózkodik. Az UNICEF támogatásával azon igyekeznek, hogy iskolába járassák a gyerekeket, ennek ellenére az iskoláskorúak több mint felének nincs lehetősége az oktatásra. Az UNICEF ezért a gyerekek nagyobb támogatására szólította fel Szíria szomszédos országait.

"A konfliktusok pusztító hatását a gyerekek az egész régióban érzik. Nemcsak az iskolák hevernek romokban, hanem iskoláskorú gyerekek egész generációjának álmai és jövőbeli kilátásai is" - mondta Peter Salama, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai regionális vezetője.

Az Education Under Fire című jelentés megmutatja, milyen tényezők vezetnek az oktatási krízishez: Irakban, Szíriában, Jemenben és Líbiában csaknem kilencezer iskola semmisült meg vagy vált használhatatlanná, tanárok ezrei menekültek el, sok helyen a szülők nem küldik el az iskolába a gyerekeket, mert az oda vezető út életveszélyes.

Azok az országok - köztük Libanon -, melyek nagyon sok menekültet fogadnak be, túlterheltek és nincsenek abban a helyzetben, hogy ennyi gyereket integráljanak az iskolákba. A szükség ráadásul ahhoz vezet, hogy egyre több menekült gyerek kényszerül munkára, vagy már tinédzserként házasságra. Törökországban, Libanonban, Irakban, Jordániában és Egyiptomban az iskoláskorú szíriai menekült gyerekek átlagosan 53 százalékának nincs lehetősége a tanulásra.

Az UNICEF Jordániában többek között iskolákat üzemeltet a menekülttáborokban, Szírián belül 600, felzárkóztató foglalkozásokat tartó iskolai klubot támogat, Törökországban bútorral és tananyaggal lát el tábori iskolákat, valamint hátizsákokat, füzeteket és íróeszközöket oszt a menekült gyerekeknek Irakban. A szervezet szerint azonban ahhoz, hogy még több gyerek számára legyen biztosítva a képzés, több adományra van szükség. Eddig a nemzetközi segélyeknek csupán két százalékát fordították képzési programokra.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×