INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Német lap szerint az Iszlám Állam pénzt kér az elesett kurdokért

InfoRádió / MTI
Új anyagi forrásokat keresve pénzt kér az elesett kurd harcosok holttestéért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet - írja egy német lap .

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) szerint az Iszlám Államot jelentősen meggyengítette az ellene felállt nemzetközi koalíció, amely kurd harcokra is támaszkodik a dzsihadisták elleni harcban Irak északi részén és Szíriában.

Az említett területeken végrehajtott légicsapások alapos pusztítást végeztek az infrastruktúrában, ami jelentősen csökkentette az Iszlám Állam részben olaj- és műkincscsempészetből származó forrásait, ezért a terroristáknak új bevételi lehetőségek után kell nézniük - írja a FAS, amely úgy tudja, hogy a terroristák alig 10-20 dollárt kapnak egy hordó olajért a feketepiacon.

A lap "biztonsági forrásokra" hivatkozva beszámol arról, hogy a dzsihadisták 10 és 20 ezer dollár közötti áron megpróbálják eladni a kurdoknak az összecsapásokban elesett harcosok holttestét.

A FAS szerint azonban valószínűtlen, hogy az Iszlám Állam közvetlenül érintett lenne a szervkereskedelemben - mint a napokban felmerült -, a szervezet ugyanis nincs birtokában sem a megfelelő infrastruktúrának, sem pedig az orvosi szakértelemnek, a szükséges technikának és logisztikának.

A címlapról ajánljuk