eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A minszki megállapodástól többet akarnak a szakadár területek vezetői

Az ukrán válság békés rendezését célzó minszki megállapodáson túlmenő követelésekkel léptek elő a délkelet-ukrajnai szakadár területek képviselői - jelentette hétfőn az orosz sajtó.

Elsősorban a kijevi hatalom által elrendelt, úgynevezett terrorellenes műveletek leállítását akarják elérni, de azt is meg akarják akadályozni, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen - közölte Denisz Pusilin, aki a "donyecki népköztársaság" képviselője a minszki összekötőcsoportban.

Pusilin és Vladiszlav Dejneho, a "luhanszki népköztársaság" minszki összekötőcsoporthoz delegált tárgyalója, közös nyilatkozatot bocsájtott ki.

A szakadár politikusok leszögezték, hogy bár egyes követeléseik nem tükröződnek a február 12-én Minszkben elfogadott intézkedéscsomagban, azoknak a végrehajtására fognak törekedni.

Pusilin az Interfax orosz hírügynökségnek azzal magyarázta szándékukat, hogy "amíg az emberek ezreinek halálához vezető és szörnyűséges pusztítást okozó szégyenteljes, bűnös döntések, utasítások léteznek, addig semmilyen valódi béke nem lehetséges". Közölte, hogy a szakadár területek számára "elfogadhatatlan Kijev akármilyen halovány közeledése a NATO felé vagy bármilyen oroszellenes szövetség irányába". Kilátásba helyezte, hogy amennyiben az ukrán vezetés mégis ezt tenné, akkor a donyecki és luhanszki "népköztársaságok" azonnal megszakítják a kapcsolatot Kijevvel és semmisnek tekintik a minszki megállapodásokat.

A "normandiai négyek" (a német kancellár, a francia, az ukrán és az orosz államfő) tárgyalásait követően a minszki összekötőcsoport tagjai - a szakadár területek vezetői, az ukrán hatalom képviselője, valamint az EBESZ és Moszkva megbízottja - múlt csütörtökön írták alá a fehérorosz fővárosban a tavalyi minszki békemegállapodások végrehajtásáról szóló intézkedéscsomagot.

A 13 pontos dokumentumban nincs említés az ukrán vezetés által tavaly elrendelt, terrorellenes akciónak elnevezett délkelet-ukrajnai katonai műveletről, sem Ukrajna tömbön kívüli státusáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×