eur:
389
usd:
361.31
bux:
68722.54
2024. május 7. kedd Gizella

Azeri politikus kapja idén a Václav Havel-díjat

Anar Mammadli azerbajdzsáni ellenzéki politikusnak ítélte oda ebben az évben az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése a Václav Havel Emberi Jogi díjat.

A 2013 tavaszán alapított díjat évente adományozzák olyan személyeknek, illetve civil szervezeteknek, akik, illetve amelyek rendkívüli mértékben hozzájárultak az emberi jogok védelméhez.

A 60 ezer euró pénzjutalommal járó elismerést a politikai tevékenységéért Azerbajdzsánban fegyházbüntetését töltő Mammadli helyett apja, Aszaf Mammadov vette át hétfőn a strasbourgi Európa Palotában az ET parlamenti közgyűlése őszi ülésszakának megnyitóján.

Anar Mammadli a demokratikus intézmények, valamint a polgári és politikai jogok erősítésének elkötelezett híve, országa helyzetével kapcsolatos értékes tapasztalataival, szakértelmével hosszú ideje együttműködő partnere az Európa Tanács különböző testületeinek, illetve az emberi jogi biztos hivatalának - jelentette ki a díj átadásakor Anne Brasseur parlamenti közgyűlési elnök, aki egyben a díjat odaítélő bizottság vezetője.

Mammadli alapította és megalapítása óta vezeti Azerbajdzsánban a választások tisztaságát felügyelő Választásellenőrző és Demokrácia Központ elnevezésű testületet, amely létrejötte óta rendszeresen figyelemmel kíséri az országban tartott választásokat, programokat és felvilágosító kampányokat szervez a potenciális szavazók számára, jelentéseket készít a voksolás lebonyolításáról. Fennállása óta a központ összesen 13 szavazás lefolytatásának ellenőrzésében vett részt. Az azeri hatóságok 2013-ban "hatalommal való visszaélés" és egyéb vádak alapján őrizetbe vették, majd idén májusban öt és fél év börtönbüntetésre ítélték Mammadlit.

Jelenleg egyébként - május óta, fél évig - Azerbajdzsán látja el az Európa Tanács elnöki feladatait, és az e heti strasbourgi parlamenti közgyűlési ülésszak csütörtöki ülésnapján az azeri külügyminiszter lesz az egyik szónok.

Tavaly egy fehérorosz bebörtönzött ellenzékinek, emberi jogi aktivistának, Alesz Bjaljatszkinak ítélte oda az Európa Tanács parlamenti közgyűlése az első alkalommal kiosztott Václav Havel-díjat.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×