eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Az EU terrorellenes koordinátora szerint 3 ezernél több európai csatlakozott a dzsihádistákhoz

Már több mint háromezer európai csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges iszlámista milíciákhoz - mondta pénteken BBC-nek az Európai Unió terrorellenes koordinátora.

Gilles de Kerchove kijelentette azt is, hogy az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban előretörő szélsőséges csoportra mért légicsapások növelhetik a megtorló terrortámadások kockázatát Európában.

Kerchove közölte: az általa említett, háromezret meghaladó szám vonatkozik azokra az európaiakra is, akik valamikor megfordultak a térségben, de már hazatértek, vagy a szíriai és iraki harcokban meghaltak.

Hozzátette: nem biztos, hogy az adat teljesen pontos, de nagy valószínűséggel "már háromezer felett járunk". "Ez figyelemre méltó, hatalmas és példátlan szám, korábban ennek a közelében sem jártunk" - fogalmazott.

Kerchove szerint "nem robbanásszerű, de folyamatos" a szíriai és iraki dzsihádistákhoz csatlakozó európaiak számának növekedése. Az EU-szakértő szerint ebben szerepe lehetett annak, hogy az Iszlám Állam az általa ellenőrzött területeket külön "kalifátusnak" deklarálta, mivel "akik ebben hisznek, azok valószínűleg minél hamarabb csatlakozni akartak".

Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Államra és más szélsőséges szervezetekre mért légicsapások nem növelik-e a megtorló terrortámadások kockázatát, Kerchove kijelentette: be kell látni, hogy ez a kockázat növekszik. Példaként említette, hogy az Iszlám Állam már meg is fenyegette Franciaországot, majd egy francia állampolgárt Algériában a minap elraboltak és meggyilkoltak, vagyis "már be is váltották, amit bejelentettek".

Ráadásul nemcsak az Iszlám Államtól kell tartani, hanem más, rivális terrorszervezetektől, mindenekelőtt az al-Kaidától is. Az Iszlám Állam előretörése ugyanis európai terrortámadásokra késztetheti az al-Kaidát, csak azért, hogy megmutassa, változatlanul számolni kell vele is - mondta Kerchove.

Az EU terrorellenes koordinátora szerint a hadikoalícióban részes országoknak ezért értékelniük kell a kockázatokat, és intézkedéseket kell tenniük állampolgáraik védelmére.

Nagy-Britannia - amely éppen csatlakozni készül az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel megindult légi hadműveletekhez - már a múlt hónap végén a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet. David Cameron brit miniszterelnök az intézkedést annak idején azzal indokolta, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam brutalitása.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben az addigi "jelentős" helyett a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint "nagyon valószínű", hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A brit készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×