eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A jemeni kormány harci repülőket vetett be a síita lázadók ellen

Harci repülőgépeket vetett be Jemenben hétfőn a légierő a kormánnyal szemben álló, síita vallású húszik ellen.

Az Al-Mashhad al-Yemeni hírportál katonai körökre hivatkozva azt jelentette, hogy már vasárnap este harci repülők tűntek fel az ország északkeleti részén fekvő al-Dzsaúf tartomány területe felett.

A fővárosban, Szanaában három hete húszik tízezrei tüntetnek a kormány lemondását és a benzin-, valamint gázolajár-támogatások lefaragásáról hozott döntés visszavonását követelve. A szunnita vezetés a múlt héten már tett engedményeket a síita lázadóknak, de az utóbbiak ezeket nem fogadták el.

Vasárnap - a tüntetések kezdete óta először - összecsapások törtek ki a húszik és a rendfenntartók között, miután utóbbiak könnygáz, vízágyúk és buldózerek bevetésével megpróbálták felszámolni a demonstrálók által a szanaai repülőtérre vezető úton emelt egyik blokádot. A biztonsági erők sikertelenül zárult akciója során egy tüntető meghalt, 40-en pedig megsebesültek - derült ki húszi forrásokból. A kudarc nyomán hétfőn felmentették tisztségéből a jemeni különleges erők parancsnokát.

A síita húszi kisebbség évek óta nagyobb önállóságot követel a szunnita többségű jemeni kormánytól. A szunniták egy része viszont attól tart, hogy a húszik a térségben újra akarják éleszteni az ezeréves zaidita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottainak mondják magukat. Az imamátusnak az 1962-es katonai puccs vetett véget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×