eur:
398.52
usd:
373.25
bux:
69526.2
2024. június 14. péntek Vazul

Pásztor István: A szerbiai választásnak a VMSZ lehet az egyik meglepetése

Jó választási eredményre számítanak a politikusok a vasárnapi szerbiai előre hozott parlamenti választásokon. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szavazata leadásakor úgy fogalmazott, hogy a választásnak a VMSZ lehet az egyik meglepetése.

"Mindenféleképpen arra számítok, hogy az öt parlamenti helyünk megmarad, de azt sem tartom kizártnak, sőt ebben a pillanatban reálisnak tartom, hogy több parlamenti mandátumunk legyen, mint eddig volt" - jelentette ki a VMSZ elnöke. Kiemelte, hogy elsősorban a vajdasági magyarok szavazataira számít, de sok más nemzetiségű személy is támogatásáról biztosította a pártot. "Értékek szempontjából mi egy polgári párt vagyunk, attól függetlenül, hogy a VMSZ kisebbségi magyar párt. Ami a vajdasági magyaroknak jó, az jó mindenkinek" - tette hozzá Pásztor István.

A jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) - amely a Vojislav Seselj, majd Tomislav Nikolic vezette Szerb Radikális Pártból vált ki Nikolic vezetésével - jelenleg a vezető erő a szerb kormányban. Aleksandar Vucic pártelnök amellett, hogy jó eredményre számít, vasárnap a választásokat követő időszakról is beszélt. Szerinte az új összetételű parlament komoly és nehéz törvényeket kell, hogy meghozzon már közvetlenül megalakulása után, nem halaszthatók az ügyek a "nyári szünet" utánra. Hozzáfűzte, hogy az új kormány alapvető és legfőbb feladata a gazdasági reformok hatékony végrehajtása, a munkahelyteremtésért folytatott küzdelem, illetve a korrupció ellenes harc lesz.

Ivica Dacic távozó kormányfő, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SNS) elnöke - aki éveken át volt közeli munkatársa Slobodan Milosevic szerb diktátornak - reményének adott hangot, hogy a mostani választások után Szerbiában végre megteremtődik az a politikai stabilitás, amely a fejlődés alapja lehet.

A jobboldali, nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) elnöke, Vojislav Kostunica ismét a politikai semlegességet emelte ki. Szerinte Szerbiának nem kellene csatlakoznia az Európai Unióhoz, sem semmilyen más államszövetséghez, de mindenkivel együtt kellene működnie nemzeti és állami érdekeit szem előtt tartva.

Tomislav Nikolic szerb elnök voksa leadásakor hangsúlyozta: a mostani választás óriási esély Szerbiának. Mint magyarázta: az új kormánynak folytatnia kell az ország európai integrációját, rendeznie kell viszonyt Koszovóval, és jó együttműködést kell kiépítenie a baráti országokkal, elsősorban Oroszországgal és Kínával.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta a mostani a tizedik parlamenti választás, és egyúttal a hetedik előre hozott választás. A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 19 lista közül választhat 7 és 20 óra között, az első, nem hivatalos eredmények 21.30 óra körül várhatóak.

Címlapról ajánljuk
Eb-nyitány: a legutóbbi három tornán bukással kezdtek a németek

Eb-nyitány: a legutóbbi három tornán bukással kezdtek a németek

Németország az utóbbi nagy tornákon nem rajtolt jól. Ez a legkevesebb, amit elmondhatunk a 2016 óta eltelt időszakról. A 2018-as és a 2022-es világbajnokságon, ahogyan a 2020-ról 2021-re halasztott Eb-n is vereséggel rajtolt. De híveik nem ezt emlegetik, hanem hogy 2006-ban, a világbajnokságon, egyébként Münchenben, 4-2-es győzelemmel nyitottak, mégpedig Costa Rica ellen.

Véget ért az érvénytelen szavazatok újraszámolása Budapesten – eldől, ki lesz a főpolgármester

Négy és fél óra alatt végeztek a Nemzeti Választási Iroda munkatársai a főpolgármester-választás 24 592 érvénytelen szavazólapjának ellenőrzésével. Hivatalos eredmény csak a Nemzeti Választási Bizottság 17 órakor kezdődő ülése után lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
Újabb hullámban gyengül a forint

Újabb hullámban gyengül a forint

A hét elején még 390 körül is járt az euró/forint kurzus, azóta azonban a forint tovább gyengült a vezető devizákkal szemben. Péntek délelőtt két és fél hónapos mélyponton, 397-es szint felett mozgott a kurzus, majd innen tovább gyengült. Ma 3 hónapos mélyponton járt az euróval szemben (389 felett), a dollár ellenében pedig 8 hónapja nem látott gyenge szint volt jellemző. A dollár erősödése jelentősen rontja a régiós devizák helyzetét. A befektetők feszült figyelemmel várják a Fitch péntek esti döntését a magyar adósbesorolásról. A forint árfolyamáról szól a Portfolio következő Signature Klubja!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×