eur:
389
usd:
363.52
bux:
68032.47
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A német védelmi miniszter lecserélte tárcája felső vezetését

Németországban a nagykoalíciós kormány védelmi minisztere csütörtökön az utolsó régi államtitkárt is menesztette. Ursula von der Leyen az előző ciklusban vétett hibák miatt cserélte le a tárca felső vezetését.

A miniszter a négy államtitkár közül hármat lecserélt már decemberben, amikor hivatalba lépet. A negyedikkel együtt csütörtökön egy főosztályvezetőt is leváltott.

A személyi döntések közvetlen előzménye, hogy áttekintették a 15 legnagyobb fegyverzetfejlesztési programot. A projektek állásáról szóló jelentéseket szerdán tárgyalták meg, és a miniszter egyik beszámolót sem fogadta el. Ugyancsak szerdán kiderült, hogy egy 55 millió eurós kifizetést utólag kell jóváhagyatni a törvényhozással.

Ursula von der Leyen a döntéseket indokolva kiemelte, hogy az előző ciklusban elindított változások iránya helyes, de javítani kell a tervezés biztonságán és az átláthatóságon, amihez szervezeti és személyi megújulás szükséges.

Ursula von der Leyen az első nő a német védelmi minisztérium élén. A konzervatív CDU politikusa párttársától, Thomas de Maiziere-től vette át a tárcát, amikor a konzervatív-liberális koalíciót tavaly decemberben felváltotta a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció.

Az előző ciklusban több nagy fejlesztés végrehajtása lelassult, egyes programoknál megugrottak a költségek, és olyan is volt, amely kudarcba és belpolitikai botrányba fulladt.

Ez az úgynevezett Euro Hawk projekt. Az amerikai Northrop Grumman légi- és hadiipari társaság Global Hawk nevű drónjának továbbfejlesztése még 2000-ben kezdődött a Bundeswehr - a német hadsereg - és az EADS európai légi- és hadiipari konszern közreműködésével. A projektre nagyjából félmilliárd eurót költöttek, és az Euro Hawk prototípusának tesztjét is elkezdték, amikor a védelmi minisztérium leállította a fejlesztést.

A tavaly májusi döntést azzal indokolták, hogy ésszerűtlenül sok pénzbe kerülne olyan állapotba hozni a repülőgépet, hogy a siker esélyével próbálkozhassanak a németországi hatósági repülési engedély beszerzésével. A fő probléma az, hogy az amerikai partner a helyi jogszabályoknak megfelelően nem adja ki a jármű teljes tervdokumentációját, amely nélkül viszont nem lehet megszerezni a repülési engedély. Ezért egy sor amerikai gyártású alkatrészt, berendezést ki kellene cserélni, ami a tárca szerint nagyjából további 600 millió eurót emésztene fel.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×