eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ügynökökké kell válniuk az ukrajnai magyar szervezeteknek

Három hónapon belül "külföldi ügynökökként" kell hivatalosan újra bejegyeztetniük magukat az ukrajnai, köztük a kárpátaljai magyar szervezeteknek az ukrán igazságügyi minisztérium csütörtökön megjelent rendelete szerint.

Az igazságügyi tárca az ukrán parlament által idén január 16-án elfogadott - a bírálók szerint a szabadságjogokat korlátozó -törvénycsomag egyik jogszabályára hivatkozva utasította a külföldi támogatást elfogadó, politikai tevékenységet is folytató társadalmi szervezeteket arra, hogy három hónapon belül nyújtsák be a hivatalos újrajegyeztetésükhöz szükséges okmányokat a helyileg illetékes igazságügyi hatóságokhoz. Ennek értelmében a külföldi forrásokat felhasználó szervezetek hivatalos elnevezésében szerepelnie kell a "külföldi ügynök feladatát ellátó társadalmi szervezet" megnevezésnek.

Az igazságügyi minisztérium egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az újrajegyeztetést elmulasztó szervezetek, egyesületek tevékenységét a hatóságok bírósági úton tiltják be.

A törvény értelmében, amely valamennyi kárpátaljai magyar szervezetet közvetlenül érint, a külföldi ügynökökként bejegyzett egyesüléseknek havonta kell beszámolniuk pénzügyeikről, tevékenységükről, vagyoni helyzetükről, személyi állományukról, terveikről.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) hétfőn nyilatkozatban tiltakozott a szerinte diktatórikus ukrán törvények elfogadása és életbe léptetése ellen, amelyek egy csapásra ellehetetleníthetik valamennyi kárpátaljai magyar szervezet működését.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×