eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Terroristák Szocsi közelében?

Hat autós vélhető meggyilkolása miatt különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be a dél-oroszországi Sztavropol régióban. A körzet párszáz kilométerre fekszik a Szocsi Olimpia színhelyétől. A régióban már korábban is aktívak voltak kaukázusi dzsihádisták és öngyilkos merényletre készülő támadót is fogtak már el.

Négy autóban hat halottat, köztük taxisofőröket találtak az Oroszország déli részén fekvő Sztavropoli régióban. Két autót robbanószerkezettel láttak el. Ennek nyomán a hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be és terror-ellenes műveletet indítottak.

"Jelenleg több lehetséges verziót is vizsgálunk és megpróbáljuk megállapítani a bűncselekmények indítékait" - mondta Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozóhatóság képviselője.

A rendőrség szerint az összes áldozatot Makarov pisztollyal ölték meg és közölték: három gyanúsítottat, köztük két iszlamista szélsőségest keresnek, akik a szomszédos Kabargyino-Balkáriából érkezhettek.

Az NTV tévéadó azt állította, hogy a Sztavropoli régióban megállítottak egy autóbuszt, amelyben egy öngyilkos-mellényt viselő nőt fedeztek fel. A gyanúsítottat elfogták - állította a tévéadó, az FSZB biztonsági szolgálat helyi képviselői viszont cáfolták a hírt.

Sztavropolban már korábban is fogtak öngyilkos támadásra készülő személyek, ottani szóhasználattal élve sahídot.
A hatóságok állítása szerint november elején felszámoltak egy "női madraszát", - ez a muzulmán vallásos iskolák neve - amely diáklányokat verbuvált be, akiknek aztán nyoma veszett Dagesztánban vagy a Közel-Keleten.

December 27-én Pjatyigorszk városban a Közúti Rendőrség épülete közelében történt robbanás, amely három járókelő életét követelte.

A gyilkosságok nyomán átvizsgálják az összes, a Sztavropoli körzetbe érkező járművet, a helyi kormányzó pedig felkérte a kozákokat, hogy járőrözzenek az olyan helyeken, ahol sok ember gyülekezik.
December 29-én és 30-án két öngyilkos robbantó 34 embert ölt meg Volgográdban.

A Szocsi olimpiát megelőzően az orosz reptereken a biztonsági személyzet az összes, folyadékot tartalmazó tartályt kinyittatja - így a gyógyszeres flakonokat is. Ha nem lehet kinyitni a gyógyszert, akkor az utas nem ülhet fel a gépre - mondta Makszim Szokolov közlekedési miniszter.

Magában Szocsiban 37 ezer rendőr és katona vigyáz majd a február 7-én induló Olimpia biztonságára.
Közben Washingtonban, James Comey az FBI vezetője azt mondta: néhány tucat FBI-ügynök is jelen lesz Moszkvában és Szocsiban. "Rendszeres kapcsolatban állunk az oroszokkal és összehangoljuk tevékenységünket" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×