eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A húsz évvel ezelőtti népirtásra emlékeznek Ruandában

Megkezdődött Ruandában kedd este az a több hónapon át tartó eseménysorozat, amelyen az országban húsz évvel ezelőtt lezajlott népirtásra emlékeznek. 1994 áprilisa és júniusa között az Afrika középső részén fekvő, több mint 10 milliós országban mintegy 500 ezer tuszi és 300 ezer hutu nemzetiségű mérsékelt polgári személlyel végeztek szélsőséges hutu milíciák.

A megemlékező eseménysorozat egy fáklya meggyújtásával kezdődött, ez április elejéig körbejárja az országot. A Kigaliban tartott indító rendezvényen kormánytagok mellett a népirtás számos túlélője is jelen volt. Április 7-étől - mint minden évben - gyásznapokat tartanak az országban.

A nyitó megemlékezés egyik szónoka Louise Mushikiwabo külügyminiszter volt, aki egyebek között arról beszélt, hogy a népirtás örökségével nem könnyű a nemzet újraépítésének feladata. A vezetőség tisztában van azzal, hogy az ország előtt álló út az 1994-es történések miatt még mindig "kihívásokkal és nehézségekkel teli" - mondta.

A húsz évvel ezelőtti események felelőseinek ügyében az illetékes nemzetközi bíróságon már számos elmarasztaló ítélet született. Ruandai népbíróságok előtt további kétmillió embernek kellett megjelennie a népirtásban játszott szerepe miatt.

Az afrikai országban a módszeres mészárlás azután vette kezdetét, hogy 1994. április 6-án a főváros, Kigali közelében lelőtték Juvenal Habyarimana elnök repülőgépét. A merénylet után a hutu kormány egyes tagjai mozgósítani kezdték a milíciákat, és a belső csatározás több mint három hónapon át tartó erőszakhullámhoz vezetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×