INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Így semmisítenék meg a szíriai vegyi fegyvereket

InfoRádió / MTI
Az amerikai kormány felajánlotta, hogy egyik hajóján, nemzetközi vizeken semmisítsék meg a legveszélyesebb szíriai vegyi fegyverek egy részét - közölték az AP hírügynökséggel nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők csütörtökön.

A műveletet a Földközi-tengeren végezné el a Cape Ray teherhajó, körülvéve amerikai hadihajókkal. Így el lehetne kerülni az abból fakadó bosszantó diplomáciai, környezetvédelmi és nemzetbiztonsági problémákat, hogy valamely ország területén semmisítenék meg a szóban forgó fegyvereket.

A Barack Obama elnök vezette amerikai kormány már korábban is a nemzetközi vizekre hagyatkozott kényes feladatok elvégzéséhez, amikor ki kellett zárni a szárazföldet. A haditengerészet a tengerbe dobta Oszama bin Laden al-Kaida-vezér holttestét, hogy sírhelye ne vonzza a szélsőségeseket. Több, terrorizmussal gyanúsított foglyot is a haditengerészet valamelyik hajóján vallatták, miután a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) bezárta külföldön lévő titkos börtöneit, és Obama elnök nem engedte, hogy újabb foglyokat szállítsanak a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntáborba.

Arról, hogy végül hol semmisítik meg a szíriai vegyi fegyvereket, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) fog dönteni. Több ország jelentkezett már, hogy részt venne a feladatban, de a területét egyik sem ajánlotta fel erre a célra, ezért tette meg most felajánlását az amerikai kormány.

Jonathan Lalley, Obama nemzetbiztonsági tanácsának szóvivőjének előző napi közleménye szerint több országgal is tárgyalnak arról, hogy miként tudnának részt vállalni a feladat elvégzésében. A szóvivő szerint az amerikai vezetés biztos abban, hogy a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését az OPCW megszabta határidőkön belül el fogják végezni.

A 213 méter hosszú Cape Ray nevű hajón egy olyan eljárás keretében végeznék el a feladatot, amelyet az amerikai védelmi minisztérium már korábban kifejlesztett, de amelyet még soha nem alkalmaztak. Azt még nem dolgozták ki, hogy a szíriai vegyi fegyvereket hogyan szállítanák Szíriából az amerikai hajóra, de arra számítanak, hogy egy másik ország felajánl egy hajót erre a célra.

A címlapról ajánljuk