eur:
390.62
usd:
364.34
bux:
68293.32
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szakad Berlusconi pártja

Angelino Alfano, a Szabadság Népe (PdL) jobboldali olasz párt főtitkára, belügyminiszter péntek este bejelentette, hogy nem csatlakozik a Silvio Berlusconi által újraindított Forza Italia (FI) mozgalomhoz.

Alfano hozzátette, a PdL őt követő csoportjával új parlamenti frakciót alkot, amelynek a neve Nuovo Centrodestra (Új Jobbközép) lesz. A PdL mind az öt minisztere csatlakozott hozzá. "Meghoztam egy fájdalmas döntést, amelyről soha nem gondoltam, hogy meg kell hozni. Barátok maradunk, és Berlusconit továbbra is támogatjuk, de a kormányoldalon maradva" - hangoztatta újságíróknak Alfano.

Lemondott Renato Schifani, a PdL szenátusi frakcióvezetője, és helyettese, Giuseppe Esposito is. Mindketten az Alfano vezette szakadár szárnyhoz tartoznak.

A szintén Alfanót követő Roberto Formigoni, a PdL volt lombardiai tartományi elnöke úgy nyilatkozott, hogy az Új Jobbközéphez a PdL legalább 33 szenátora és 27 képviselője csatlakozik. Ezzel önálló frakciót tudnak alakítani a római parlament mindkét házában, elegendő támogatást biztosítva ahhoz is, hogy Enrico Letta kormánya folytatni tudja a munkáját.

A pártszakadás néhány órával előzte meg a PdL szombatra összehívott országos tanácsát. Silvio Berlusconi, a PdL elnöke pénteken levélben fordult pártja parlamenti tagjaihoz, és ebben egységet szorgalmazott. Mindazonáltal kijelentette: a PdL helyén újjászülető Forza Italia (Hajrá Olaszország) mindenki otthona lehet, de aki "nem ismeri fel benne magát, és nem hisz benne, az menjen el". Berlusconi ezzel ultimátumot adott a FI újraindítását fenntartással fogadó párttagoknak, mindenekelőtt Alfanónak.

A PdL Berlusconihoz hű táborában árulónak tartott Alfanónak az volt a bűne, hogy a párt szenátorainak egy csoportjával október 2-án - Berlusconinak ellenszegülve - bizalmat szavazott a Letta-kormánynak. A pártszakadás elkerülésére Alfano az utóbbi hetekben többször egyeztetett Berlusconival, két feltételt szabva a maradáshoz: azt, hogy a FI-ben a "másképpen gondolkodó" szárny is helyet kapjon, és hogy a párt 2015-ig támogassa a nagykoalíciós kormányt. Az adócsalásért augusztusban elítélt Berlusconi erre azt mondta, hogy ha a szenátus november 27-én megszavazza az ő mandátuma visszavonását, akkor nem maradhat annak a kormánynak a támogatója, amely kizárja őt a parlamentből.

Az Alfano és követői nélküli szombati párttanácskozáson a PdL 800 küldöttének arról kell döntenie, hogy megszavazza-e Berlusconi október 25-i döntését, miszerint a 2009-ben alapított PdL befejezi tevékenységét, és a párt nevében és céljaiban is visszatér az 1994-es Forza Italia mozgalomhoz. Az FI elnöki tisztségét Berlusconi magának tartja fenn a régi-új párt új vezetőségének kinevezésével együtt.

Elemzők szerint az Alfano vezette Új Jobbközéppel egy nevével azonos irányzatú erő született az olasz politikai palettán, amely akár a FI vetélytársa is lehet. A párt első megméretése a 2014-es európai választás lesz.

A 43 éves Alfanóval - aki 2011-ben lett a párt főtitkára - Berlusconi utódjelöltje távozik a Pdl-ből. A pártból 2010-ben kizárt Gianfranco Finit követi, akinek szintén a Berlusconival való szembehelyezkedés miatt kellett távoznia.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×