eur:
388.97
usd:
361.1
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

EU-csúcs - A francia elnök szerint is elfogadhatatlan Amerika lehallgatási gyakorlata

A szövetségesek kikémlelése nem ismétlődhet meg - jelentette ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség tevékenységével kapcsolatos legutóbbi, Franciaországot és Németországot sújtó botrányokra utalva a francia államfő.

Francois Hollande péntek hajnalban az Európai Unió állam- és kormányfői csúcsértekezletének keretében tartott sajtóértekezletet.

Hollande megerősítette azt a korábbi értesülést, amely szerint Angela Merkel német kancellárral együtt tárgyalásokat kezdenek az Egyesült Államokkal az ügy tisztázására.

Az államfő közös német-francia kezdeményezésként említette azt a célkitűzést, hogy új alapokra helyezzék a titkosszolgálatok együttműködését, amihez az év végéig közös kereteket kell biztosítani.

Hollande hangsúlyozta: arra törekszünk, hogy titkosszolgálatok között olyan együttműködést teremtsünk, amely nem csak a múlttal kapcsolatban önt tiszta vizet a pohárba, de a jövőre vonatkozóan is egyértelmű szabályokat biztosít.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség kémkedéssel felérő akcióit az államfő elfogadhatatlannak nevezte. "A helyes viselkedés első szabálya az, hogy az ember nem hallgatja le azoknak a személyeknek a mobiltelefonját, akikkel nemzetközi csúcsértekezletek keretében találkozik" - fogalmazott Hollande, aki ezzel közvetve mindenekelőtt a német kancellár, Angela Merkel mobiltelefonjának állítólagos lehallgatására utalt.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×