eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Irán tényként kezeli, hogy vegyi fegyvert vetettek be Szíriában

Az iráni elnök tényként beszélt arról, hogy vegyi fegyvert vetettek be Szíriában, és fölszólította a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg az ilyen fegyverek bevetését.

Haszan Róhánit az ISNA iráni hírügynökség idézte.

"Vegyi anyagnak esett áldozatul sok ártatlan ember Szíriában" - mondta az iráni elnök, de azt nem közölte, melyik fél követhette el mindezt. Az iráni külügyminisztérium csütörtökön még azt közölte: ha bebizonyosodik, hogy valóban mérges gázt vetettek be szerdán Damaszkusz peremén, ahogy azt a szíriai felkelők állítják, azért csakis a lázadókat terhelheti a felelősség.

"Az Iráni Iszlám Köztársaság, amely korábban (az 1980-1988 közötti Irak elleni háborúban) maga is volt vegyifegyver-támadás áldozata, fölszólítja a nemzetközi közösséget, tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy megakadályozza az ilyen fegyverek használatát az egész világon" - közölte Haszan Róháni.

Irán Bassár el-Aszad szíriai elnök első számú szövetségese a régióban. Teherán gyakran hangoztatja, milyen nagy veszélyt jelentenek a szíriai lázadók soraiban harcoló szunnita szélsőségesek.

Az Egyesült Államok pénteken fokozta haditengerészeti erőinek jelenlétét a Földközi-tengeren; a Mahan nevű romboló, noha befejezte küldetését, a hatodik amerikai flotta parancsnokának döntése szerint a térségben marad. Így összesen négy amerikai romboló teljesít szolgálatot a Földközi-tengeren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×