eur:
387.41
usd:
357.73
bux:
68263.44
2024. május 23. csütörtök Dezső

A görög válság a német választási kampányt is érintheti

Görögország újabb nemzetközi mentőcsomagra szorul - ezt nem más ismerte el, mint a német pénzügyminiszter. A hír egyrészt igazolja azokat, akik már korábban is újabb hitelekről beszéltek, másrészt befolyásolhatja a német szövetségi választási kampányt.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter szájából váratlanul hangzott el a kijelentés: "Újabb görög segélyprogram következhet". A Görögországnak juttatott - többségében német - pénzek legalább akkora érzelmeket korbácsolnak Németországban, mint a szigorú segélyfeltételek Görögországban.

Az Európai Központi Bank egyik vezető illetékese szerdán Athénbe utazik, hogy a további pénzek feltételéül szabott reformok állásáról tárgyaljon.

Schauble kijelentése azért is pikáns, mert Merkel kancellár nem sokkal korábban tagadta, hogy Görögország újabb segélyprogramra számíthatna. Pénzügyminisztere - potenciális választók előtt tartott beszédében - igyekezett meggyőzni a közvéleményt, hogy azt már nem engedik meg, hogy ismét részben leírják Athén adósságait.

Közgazdászok már egy ideje mondogatják, hogy érik a harmadik görög segélycsomag, mivel Athén nehezen tudja a gazdasági visszaesés közepette csökkenteni tartozásait.

A harmadik mentőcsomagot az Eurozóna adófizetői finanszírozzák majd, ami minden bizonnyal kivívja a német polgárok haragját. Elemzők ugyanakkor megjegyzik, hogy sokkal kevesebb pénzt kell majd adni, mint korábban. Az első két mentőcsomag értéke összesen 210 milliárd euróra rúgott.

A Financial Times szerint 3-4 milliárd euro extra pénzre van szüksége a görögöknek. Az IMF azonban arra utalt, hogy 2015-ig további 11 milliárdra van szüksége Athénnek és hogy ismét el kell engedni az adósság egy részét - mindez szembemegy azzal, amit a német pénzügyminiszter mondott.

Az új segélypénzekből a bevételei egy részétől elesett görög államkasszát segítik ki. Athén a bankmentő csomagból megmaradt pénzeket is erre a célra használhatja fel - jegyezte meg a Telegraph című lap.

EU-illetékesek közölték, hogy jövő áprilisig nem akarnak foglalkozni a kérdéssel - akkor derül ki, hogy az európai statisztikai ügynökség szerint sikerült-e egyensúlyba hozni a görög állami költségvetést.

Szerző: Szvetnik Endre, London

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

A kormány áttekintette a háborús helyzetet, amely szerintük Ukrajna számára kedvezőtlenül alakul, a sorozás pedig a kárpátaljai kisebbségre is kiterjedhet. Az Európai Unió Bíróságnál több magyar eljárás is zajlik, ezek közül a menekültügyi rendszer miatt hozott korábbi ítélet végrehajtása kapcsán újabb elmarasztaló döntésre számítanak, a kabinat arra számít, hogy napi pénzbírság kiszabásáról dönt majd a testület – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány legújabb döntéseit ismertető eseményt élőben közvetítjük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×