eur:
389.49
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hague szerint csak politikai megoldás lehetséges Szíriában

A szíriai válságnak csak politikai megoldása jöhet szóba, mivel ha bármelyik fél katonailag győzi le a másikat, az a szíriai állam összeomlásához vezetne - mondta hétfőn a brit külügyminiszter.

William Hague, aki a nyolc vezető ipari hatalom (G8) észak-írországi csúcstalálkozójának nyitónapján adott interjút a BBC-nek, kijelentette ugyanakkor: politikai megoldás csak akkor képzelhető el, ha a szíriai ellenzék mérsékelt szárnya nem semmisül meg a konfliktusban, ezért kell ezeket az ellenzéki csoportokat "különböző módokon" támogatni.

Hague hangsúlyozta, hogy "a jelenlegi állapot szerint" Nagy-Britannia életmentő jellegű felszereléseket - víztisztító berendezéseket, távközlési eszközöket, golyóálló mellényeket - szállít a szíriai ellenzéknek.

A brit fegyverszállítások lehetőségére vonatkozó kérdésre a brit külügyminiszter kitérően csak annyit mondott, hogy London a szíriai ellenzék támogatásával kapcsolatban "nem zár ki semmilyen lehetőséget", tekintettel arra, hogy nem lehet tudni, "a következő hónapokban, sőt a következő években" milyen irányt vesz a szíriai válság.

Hague hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a brit kormány még nem hozott döntést a szíriai ellenzék felfegyverzéséről. Arra a kérdésre, hogy ebben az esetben London miért szorgalmazta a szíriai fegyverszállítások EU-tilalmának feloldását, a brit külügyminiszter kijelentette: Nagy-Britannia szándéka ezzel az volt, hogy "minden lehetőség rendelkezésre álljon", és az, hogy a nemzetközi közösség megmutassa Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, hogy a Szíriával kapcsolatos politika "változhat".

A szíriai fegyverszállítások kérdése azonban a jelek szerint a kormányzó brit Konzervatív Pártot is megosztja.

Boris Johnson, London konzervatív polgármestere - akinek a brit sajtó visszatérő értesülései szerint miniszterelnöki ambíciói is vannak - a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap hétfői kiadásában közölt írásában élesen kikelt a szíriai ellenzék felfegyverzése ellen. Johnson szerint ugyanis lehetetlen lenne annak megakadályozása, hogy a szíriai ellenzéknek szánt fegyverek végül az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő szélsőségesek kezére jussanak.

A londoni polgármester szerint a Szíriában zajló "őrültség" leállításához teljes fegyverszünetre és nemzetközi békekonferenciára van szükség, ez azonban nem érhető el úgy, hogy "fegyvert nyomunk őrültek kezébe". Szíriát nem szabad "geopolitikai gólszerzésre vagy erőfitogtatásra használni" - tette hozzá a befolyásos konzervatív brit politikus.

Az észak-írországi G8-csúcs előestéjén az orosz elnök is hasonló érvekkel tette egyértelművé, hogy továbbra is elutasítja a fegyverszállításokat a szíriai ellenzéknek. Vlagyimir Putyin, aki a kétnapos értekezlet előtt, vasárnap este kétoldalú megbeszélést tartott a vendéglátó brit kormányfővel, David Cameronnal a Downing Streeten, a tárgyalás utáni közös sajtóértekezleten kijelentette: aligha támogathatók olyanok, akik megölt ellenségeik belső szerveiből esznek, és ezt még filmre is veszik.

Az orosz elnök arra az interneten terjedő videofelvételre utalt, amely állítólag azt ábrázolja, hogy egy szíriai ellenzéki fegyveres egy megölt kormánykatona szívét eszi.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×