eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Metrózott a herceg

Több mint negyedszázada először metróra ült szerdán a brit trónörökös.

Károly walesi herceg - II. Erzsébet királynő elsőszülött fia - hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában utazott egy megállónyit a Metropolitan metróvonalon, a Farringdon állomásról nyugati irányban a Harry Potter regény- és filmeposzban is megörökített King's Cross pályaudvarig.

A herceg számára szokatlan utazásra a londoni metró fennállásának 150. évfordulója adott alkalmat.

Károly előzőleg 1986-ban utazott a londoniak körében csak "Tube" - vagyis cső - néven közismert metrón; akkor a Heathrow repülőtér frissen felépített négyes termináljának avatására érkezett a földalattin, első feleségével, a néhai Diana hercegnővel.

A jelenlegi hercegi hitves, Kamilla hercegnő, aki polgári családból származik, Károllyal kötött házassága előtt rendszeresen utazott a metrón, így számára valószínűleg nem volt olyan szokatlan az élmény.

A szerdai közös metrózáshoz a trónörökösi pár külön erre a célra készített, 10 fonttal (3500 forinttal) feltöltött elektronikus bérleteket kapott. A két bérlet az udvar kezelésében álló képzőművészeti gyűjtemény, a Royal Collection része lesz.

A 12 fővonalból álló, 400 kilométeres londoni metrót naponta négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×