eur:
393.73
usd:
368.92
bux:
65730.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A német katonák még maradnak Afganisztánban

A német parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta azt a kormányzati előterjesztést, amelynek értelmében 13 hónappal meghosszabbodik a német hadsereg (Bundeswehr) Afganisztánban szolgáló kontingensének megbízatása.

A határozatot 435 képviselő támogatta, 111 ellenezte, 39 képviselő pedig tartózkodott a szavazásnál.

A felhatalmazás alapján német katonák 2014. február végéig maradhatnak a közép-ázsiai országban. A jelenlegi 4400 fős létszámot a biztonsági helyzet alakulásának függvényében 3300-ig csökkenthetik.

A parlamenti vitában a kormánypárti szónokok hangsúlyozták, hogy Németország a csapatok kivonása után sem hagyja magára Afganisztánt. Az ellenzék elsősorban azt emelte ki, hogy túl lassan vonják ki a német katonákat Afganisztánból. A küldetést kezdettől fogva ellenző Baloldal frakciója egységesen a határozat ellen szavazott.

A NATO parancsoksága alatt álló nemzetközi erőhöz (ISAF) Németország járult hozzá a harmadik legnagyobb kontingenssel az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után. Berlin évente nagyjából egymilliárd eurót költ a 2001-ben indított műveletre, amelynek célja a tálibok uralma alól felszabadult Afganisztán stabilizálása. A nemzetközi erők az idén tavasztól fokozatosan átadják a katonai-biztonsági feladatokat az afgán kormányerőknek, és 2014 végéig kivonulnak az országból.

A NATO a harcoló erők kivonása utáni időkre új küldetést tervez az afgán erők kiképzése, támogatása céljából. A Bundeswehr várhatóan az új küldetésben is részt vesz, szakértők szerint így akár ezer német katona is maradhat Afganisztánban.

Német katonák a második világháború után először a kilencvenes évek közepén vettek részt határon túli küldetésben. Jelenleg a Bundeswehr csaknem 6 500 katonája teljesít szolgálatot külföldön. Németország legutóbb a török-szíriai határ védelmét szolgáló NATO-misszióhoz csatlakozott parlamenti felhatalmazással. A küldetés keretében két-két német, amerikai és holland Patriot rakétaüteget telepítenek Törökországba. Az Ankara kérésére megszervezett akció célja annak megakadályozása, hogy a szíriai polgárháború átterjedjen a határon túlra.

Németország a Maliban indított katonai beavatkozást is támogatja. A Bundeswehr egyelőre két szállító repülőgéppel támogatja a 3500 fős francia és 2900 fős afrikai nemzetközi egységet. Berlin várhatóan további támogatást is nyújt az iszlamista lázadók visszaszorítását célzó intervencióhoz, Párizs kérésére német gépek légi utántöltést biztosítanak majd francia vadászgépeknek. A kormány ehhez várhatóan felhatalmazást kér a parlamenttől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×