eur:
393.11
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

A szociáldemokraták nyertek Észak-Rajna-Vesztfáliában

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) fölényes győzelmét és a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) történelmi vereségét jelzik az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnap rendezett, előre hozott helyi törvényhozási választás részeredményei. A legnagyobb népességű német tartományban az SPD és a Zöldek koalíciója folytathatja tovább a kormányzást.

Az ARD országos közszolgálati televízió vasárnap este frissített prognózisa szerint az SPD a szavazatok 39 százalékát szerezte meg, ami 93 képviselői helyet jelent a 221 tagú tartományi gyűlésben (Landtag). A párt 4,5 százalékponttal javított a legutóbbi, 2010-ben tartott választáshoz képest. A szociáldemokraták 12 év óta első alkalommal győztek Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A CDU a tartományban eddig elért leggyengébb eredménnyel, 26,3 százalékkal a második, frakciója ennek alapján 63 fős lehet. A konzervatívok 8,3 százalékponttal kevesebb szavazatot szereztek meg, mint 2010-ben.

A Zöldek 11,4 százalékkal a harmadik helyre futottak be, és 27 képviselői helyet szereztek meg az előrejelzés szerint. Az ökopárt eredménye 0,7 százalékponttal romlott 2010-hez képest.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 8,5 százalékot szerzett, és 20 fős frakciót alakíthat. A liberálisok 1,8 százalékpontot javítottak.

A Német Kalózpárt 7,7 százalékot, illetve 18 képviselői helyet szerzett, 6,2 százalékpontot javított a két évvel korábbi választáshoz képest, és első alkalommal lépte át a Landtagba jutás 5 százalékos küszöbét.

A reformkommunista Baloldal kiesett a tartományi gyűlésből, a 2010-ben elért 5,6 százalékról 2,5 százalékra csökkent támogatottsága.

A tartományt 2010 óta az SPD és a Zöldek kisebbségi kormánya irányította. A koalíció márciusban megbukott, miután nem tudta elfogadtatni költségvetési javaslatát a parlamenttel. A kormánypártok azzal a céllal vágtak bele a kampányba, hogy többséget szereznek, és ismét kormányt alakítanak. Céljuk teljesült, együtt összesen 120 képviselői helyet szereztek meg a Landtagban, ahol 111 szavazat szükséges a többséghez.

A csaknem 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália tartományi választásait szokás "mini országos" választásként is felfogni, mert az ország nyugati részén, a Rajna és a Weser folyók vidékén elhelyezkedő tartományban végbemenő politikai fejlemények gyakran döntő módon befolyásolják és előre megmutatják, hogy mi történik egy ütemmel később országos szinten. A kilencvenes években például először ebben a tartományban léptek koalícióra a szociáldemokraták és a Zöldek, akik azután 1998-ban átvették az ország irányítását, 2005-ben pedig, amikor a CDU 39 éve először legyőzte az SPD-t a tartományban, Gerhard Schröder akkori kancellár (SPD) úgy döntött, hogy előre hozott országos parlamenti választások kiírását kezdeményezi.

A vasárnapi választásra azonban korlátozottan lehet érvényes a helyi és az országos politika kapcsolatára vonatkozó megállapítás, mert a kampány személyes jellegű volt, a választói döntést nagyban meghatározta a listavezetők egyénisége - húzzák alá elemzők. Ugyanakkor az eredmények még így is jelzik, hogy a szövetségi szinten ellenzékben lévő SPD és Zöldek együtt akár többséget is szerezhetnek a 2013-ban következő parlamenti választásokon, annak ellenére, hogy az országos politikában újonc kalózok előretörése széttöri az eddig alkalmazott koalíciós modelleket. Az észak-rajna-vesztfáliai eredmények azt is jelzik, hogy a Berlinben jelenleg kormányzó konzervatív-liberális koalíció esélye az újrázásra egyre inkább csökken, annak dacára, hogy az FDP hosszú lejtmenet után megkapaszkodni látszik - vélik elemzők.

Norbert Röttgen, a CDU listavezetője röviddel az urnazárás után közölte: pártja és személyesen ő is "egyértelmű, jelentős, keserű és fájdalmas vereséget szenvedett", amiért vállalja a felelősséget, és távozik a párt tartományi szervezetének éléről. Röttgen az országos politikában is tevékenykedik, a Merkel-kormány környezetvédelmi minisztere.

Sigmar Gabriel, az SPD elnöke az eredményeket kommentálva megjegyezte: az észak-rajna-vesztfáliai sorban a 11. tartományi választás, amely után a konzervatívok és a liberálisok nem tudnak koalíciós kormányt alakítani. Gabriel, aki köztudottan örömmel vállalná el 2013-ban a kancellárjelöltséget, az SPD tartományi listavezetőjével, Hannelore Krafttal kapcsolatban megjegyezte: a legnépesebb tartomány miniszterelnöke egy "ennyire meggyőző eredménnyel természetesen azok közé tartozik, akik szóba jöhetnek" a kancellárjelölt kiválasztásában. Kraft az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva kizárta, hogy 2013-ban szerepet vállaljon az országos politikában, mint mondta, feladatai a düsseldorfi Landtaghoz kötik.

Az FDP sorban a második tartományi választáson lépi át az 5 százalékos küszöböt meggyőző eredménnyel. Előzőleg a párt népszerűsége több mint másfél éven át folyamatosan csökkent, és kiszorult hat tartományi gyűlésből. Christian Lindner listavezető szerint a vasárnapi eredmények azt mutatják, hogy meghozza a sikert, ha a párt kitart az elvei mellett.

A kalózok sorban a negyedik tartományi választáson lépték át az 5 százalékot, az észak-rajna-vesztfáliai választáson elért eredménnyel megszilárdították helyüket az országos tényezőnek számító politikai erők között.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×