eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Az ENSZ távozásra szólította fel a jemeni elnököt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) felszólította pénteken a jemeni elnököt, hogy írja alá a hatalomból való távozásáról szóló megállapodást, és vessen véget a kormányellenes tüntetések véres elfojtásának.

Az egyhangúlag elfogadott határozatban a testület mélységesen elítélte az erő aránytalan mértékű alkalmazását a békés tüntetőkkel szemben, hozzátéve, hogy az erőszakért, a visszaélésekért és az emberi jogok folyamatos megsértéséért felelős személyeket felelősségre kell vonni.

Ali Abdalláh Száleh államfő szeptember 23-án tért haza Szaúd-Arábiából, ahol a palotáját ért júniusi fegyveres támadásban szerzett súlyos sebesüléseit gyógykezelték. A rendszerellenes lázadás februári kitörése óta Száleh három ízben is elutasította olyan hatalomátadási egyezmény aláírását, amelyet a Perzsa-öböl menti arab államok dolgoztak ki.

A BT-határozat nem részletezte, hogy a Biztonsági Tanács miként képzeli el a tüntetőkkel szembeni erőszak miatti felelősségre vonást, tekintve, hogy a Szálehnek a hatalomból történő távozását előirányzó terv büntetlenséget irányoz elő az elnök és környezete számára.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×