eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Manchesterben folytatódtak a zavargások, Londonban nyugalom volt az éjszaka

Három napig tartó zavargások után nyugalom volt szerdára virradóra Londonban, ahol több ezer rendőr ügyelt a biztonságra, de több brit városban az éjszaka folyamán is folytatódtak a lázongások.

Manchesterben éjszaka több száz fiatal folytatta a randalírozást a város központjában: palackokat és köveket hajigáltak a rendőrökre, gyújtogattak és fosztogatták a boltokat. Megtámadták a BBC fotóriporterét.

Garry Shewan manchesteri helyettes rendőrparancsnok példátlan méretű rendbontásról beszélt, amelyre szerinte semmi indokuk nem volt a randalírozó fiataloknak. A rendőrség mintegy ötven embert vett őrizetbe.

Nottinghamban 30-40 fiatal gyújtópalackokat hajigált egy rendőrőrsre, de senkinek sem esett baja. Felgyújtottak egy iskolát és egy rendőrőrs előtt parkoló gépkocsit is. A közép-angliai városban 90 embert vettek őrizetbe.

Manchester és Nottingam városát eddig jóformán elkerülte a több brit nagyvárosra kiterjedt erőszakhullám. Az éjszaka folyamán újabb településekre csaptak át a lázongások: rendbontásokról érkeztek hírek Wolferhamptonból és West Bromwichból is, ahol gépkocsikat gyújtottak fel és boltokat fosztottak ki a feldühödött faitalok.

Liverpoolban a randalírozók két tűzoltóautót, és egy tűzoltótiszt gépkocsiját is lángba borították, boltokat rongáltak és raboltak ki. Kisebb zavargásokról érkeztek hírek Birminghamből, Leicesterből, Milton Keynes városából, illetve Gloucesterből is.

A nagy-britanniai zavargások London Tottenham városrészében kezdődtek szombaton este egy 29 éves helyi férfi halála miatt, akit rendőrök lőttek le, mert állítólag tüzet nyitott rájuk. Londonban egy halálos áldozata volt a zavargásoknak.

Stephen Lennon, a szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga nevű csoport vezetője közölte, hogy a mozgalom tagjai kivonulnak a brit városok utcáira, s megpróbálják jobb belátásra bírni a rendzavarókat. Lennon szerint a csoport egyes tagjai hajlandóak járőrözést is vállalni, hogy eltántorítsák a randalírozókat.

"Véget vetünk a lázongásoknak. A rendőrség nyilvánvalóan erre nem képes" - mondta Lennon.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×