eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nemzeti tragédiának nevezte a történteket a norvég kormányfő

Nemzeti tragédiának nevezte az Oslóban és a norvég fővárostól 40 kilométerre lévő Utoya szigetén elkövetett kettős merényletet a norvég miniszterelnök. Jens Stoltenberg azt mondta: a két támadásban 91 ember halt meg. Délutánra 92-re nőtt a halálos áldozatok száma.

A kormányfő ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte, hogy Norvégia a történtek dacára is megőrizze értékeit, azaz a társadalom nyitottságát és az átláthatóságot.

Knut Storberget belügyminiszter hozzátette, hogy jelenleg nincs ok az ország terrorfenyegetettségi szintjének emelésére. A rendőrség és a hadsereg ezzel együtt részlegesen megszigorítja a biztonsági intézkedéseket egyes épületek és intézmények körül.

A rendőrség tájékoztatása szerint az oslói pokolgépes robbantást, és a szigeti lövöldözést is ugyanaz a 32 éves férfi követte el, aki elfogtak és kihallgattak. Az áldozatok száma még mindig nem végleges, a sebesültek közül több ember állapota is válságos.

A magyar Külügyminisztérium közleménye szerint nincs magyar áldozata az oslói pokolgépes merényletnek. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője hangsúlyozta: azt kérik a kint tartózkodó magyaroktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzulátussal.

A NATO-tag Norvégiában a második világháború óta nem követtek el merényletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×