eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

172 ezer menekültnek kell új otthont keresnie 2012-ben

Körülbelül 172 ezer menekültnek kell elhagynia jelenlegi lakóhelyét és egy harmadik országba áttelepülnie 2012-ben, főként biztonsági okokból - olvasható az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) hétfőn megjelent tanulmányában.

A menekültek áttelepítése rendkívül problematikus kérdés, mivel nagyon kevés állam (az ENSZ adatai szerint csupán 25) fogadja be őket, sok kormány pedig éves kvótákkal szabályozza az országba érkező menekültek számát.

Ugyancsak problémát okoz, hogy nagyon kevés hely áll rendelkezésre az áttelepülők számára: évente körülbelül 80 ezer ilyen menekültet képesek befogadni a világ országai. "Ha az egyes államok nem ajánlanak fel több helyet, akkor közel 100 ezer veszélyeztetett, költözésre kényszerített menekült marad idén minden remény nélkül" - mondta Wei-Meng Lim-Kabaa, a UNHCR áttelepítésért felelős osztályának vezetője.

Tavaly az Egyesült Államok állt élen az áttelepülő menekültek befogadásában, ott 54 ezren találtak közülük új otthonra. A második a listán Kanada, ahol 6706 áttelepülőt helyeztek el, míg a sorban harmadik Ausztráliában 5636-ot.

A főbiztosság adatai szerint Fekete-Afrikában és Európában várhatóan csökkeni fog a továbbvándorlásra kényszerülő menekültek száma, növekedni fog viszont az arányuk Ázsiában, Közép-és Dél-Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Öt-hat éven belül akár a 780 ezer olyan menekült lehet, akinek tovább kell költözniük egy harmadik országba - áll a UNHCR tanulmányában.

Jelentős csökkenés figyelhető meg az áttelepülésre kiválasztott és valóban útnak induló menekültek számában is. Míg 2099-ben több mint 84 ezer menekült települt át harmadik országba, addig 2010-re ez a szám körülbelül 73 ezerre csökkent. Az UNHCR szerint ezt a tendenciát az egyre szigorúbb biztonsági előírásokra lehet visszavezetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×