eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orbán Viktor átadja az EU-elnökséget lengyel kollégájának

Orbán Viktor miniszterelnök ma Varsóba látogat, ahol átadja lengyel kollégájának, Donald Tusknak az Európai Unió tanácsának elnöki tisztségét. Az esti gálaelőadás előtt a lengyel miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor tart beszédet.

A magyar küldöttség délelőtti érkezése után Orbán Viktor miniszterelnök munkaebéden vesz részt lengyel kollégájával Donald Tuskkal a varsói miniszterelnöki hivatalban, majd a két kormányfő közös sajtótájékoztatót tart.

Az előző féléves magyar elnökséget egyébként hétfőn a Parlamentben Orbán Viktor sikeresnek értékelte. "A magyar kormány nem elméleti recepteket kínált Európának, hanem az ország megújításával gyakorlati, kézzel fogható és működő példát mutatott Európának" - fogalmazott.

Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár pedig kedden, az InfoRádió Aréna című műsorában vélte úgy, hogy elnöksége alatt Magyarország jól menedzselte a legkülönbözőbb válságokat. "A válságkezelésből nekünk több is jutott, mint elég, de azt gondolom, jól kezeltük ezeket" - mondta, hangsúlyozva, hogy ha nem így lett volna, az nagy teret kapott volna. Emlékeztetett az euróval kapcsolatos gondokra, Portugália és Görögország problémáira, fukusimai tragédiára és az észak-afrikai forradalmakra.

Az elnöki tisztség átadásának keretében ma este hattól a varsói Nemzeti Operában gálaelőadást rendeznek, amely előtt Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök tart beszédet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×