eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hajnali összecsapások Athénban - sok a sérült

A megszorítások ellen tiltakozó görög tüntetők csütörtök hajnalban ismét összecsaptak a rendőrökkel Athénban, a parlament előtti Szintagma téren.

A törvényhozás szerdán szavazta meg a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat (kiadáscsökkentést és adóemelést) tartalmazó törvénycsomagot. A görög parlamentnek csütörtökön a megszorító csomag végrehajtási törvényeiről és az 50 milliárd eurós privatizációs csomagról is szavaznia kell.

Tiltakozásul az éjszaka százak vonultak ismét a parlament épületéhez. A többségükben fekete csuklyát viselő fiatalok kőzáport zúdítottak a rendőrökre, akik könnygáz bevetésével válaszoltak. A nekivadult tüntetők nem kímélték a környékbeli üzlethelyiségeket sem, és gyújtogattak is.

A tüntetők között számos orvos volt, akik beszámoltak arról, hogy legalább 25, könnyebben megsérült demonstrálót, valamint több száz olyan embert láttak el, aki a könnygáz miatt légzési nehézségekkel küszködött.

A rendőrszakszervezet szerint legalább 40 rendőr sérült meg.

Szerdán a törvénycsomagot 155 támogató és 138 elutasító szavazat mellett fogadta el a parlament. A kormánypárti szocialista frakció 155 tagjából egy képviselő a kiigazítások elfogadása ellen szavazott, de a döntés előtti bejelentésének megfelelően egy ellenzéki képviselő támogatta a megszorítást. A 300 fős parlamentben a csomag elfogadásához legalább 151 támogató szavazatra volt szükség. A képviselőházban név szerinti szavazást tartottak.

A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott, 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×