eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Tálibok támadtak a kabuli Intercontinental szállodára

Tíz ember halálát okozták a tálib támadók a kabuli szálloda elleni kedd esti támadásban, mindannyian afgán civilek voltak, többségük a hotel alkalmazottja - közölte szerdán a kabuli rendőrkapitányság parancsnoka. A szállodát megtámadók közül hat támadó halt meg.

A támadók hat-nyolcan voltak, és valószínűleg azért erre az estére időzítették a támadást, mert egyrészt akkor éppen esküvői vacsora volt a szállóban, másrészt szerdára nemzetközi konferenciát szerveztek a helyszínre arról, hogy a külföldi katonai erők 2014 végére átadják az ország feletti biztonsági ellenőrzést az afgán fegyveres erőknek.

A helyszínen tartózkodók szerint a fegyverropogás mellett legalább egy robbanás döreje is hallatszott. Később már több detonációról érkeztek hírek.

Az afgán belügyminisztérium egyik szóvivője szerint három vagy négy öngyilkos merénylő és két fegyveres vett részt az akcióban.

Zabiulla Mudzsahid tálib szóvivő közölte, hogy a támadók célpontjai a hotel külföldi vendégei voltak. Szerinte 50 embert megöltek, de ezt a hatóságok eleve kétkedéssel fogadták.

Mohammed Zahir, Kabul bűnügyi rendőrségének a főnöke elmondta, hogy a rendfenntartó erők azonnal a helyszínre vonultak, lezárták az épülethez vezető utakat. A rendőrségi vezető közölte, hogy a szállodafoglalók és a rendőrök közötti összecsapás még éjfél után is folytatódott. A belügyminisztérium később közölte: a lövöldözés öt órán át tartott, és erre az időre sötétségbe borult az épület áramkimaradás miatt.

Az Afganisztánban állomásozó NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) helikopterei is bekapcsolódtak a támadók legyűrésébe, és két helikopter a szálloda tetejéről tüzelő három tálibbal végzett.

A kabuli Intercontinentalt 1969-ben építettek fel egy dombtetőn, amely az afgán főváros nyugati része fölött magasodik. Elvileg rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik. A szálloda zártkörű rendezvényeknek is otthont ad.

Washington azonnal erélyesen elítélte az akciót. Az amerikai külügyminisztérium közleményében leszögezte: ez a támadás is bizonyítja, hogy a tálibok semmibe veszik az emberi életet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×