eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Békét javasol Öcalan

Abdullah Öcalan, a törökországi kurdok bebörtönzött vezére javaslattervezetet küldött a kormánynak, amely a török-kurd konfliktus rendezését irányozza elő - fedte fel hétfőn a török Milliyet című napilap a kurd lázadók egyik vezérével készített interjúban.

Öcalan - aki 12 éve tartó szabadságvesztése ellenére megtartotta befolyását a Kurdisztáni Munkáspárton (PKK) belül - májusban török tisztségviselőkkel találkozott fogva tartásának helyszínén, az ország északnyugati részén fekvő Imrali börtönszigeten - mondta Murat Karayilan, a PKK második számú vezetője.

Öcalan alkotmányos reformot javasolt a kurdok regionális autonómiája és a kurd nyelven történő oktatás megteremtése érdekében, valamint erőszakmentes, a kölcsönös megbocsátáson alapuló fegyverletételt szorgalmazott - idézte Karayilant a napilap. A kurdok vezetője azt kérte továbbá az ankarai vezetéstől, hogy enyhítsen elszigeteltségén.

Karayilan elmondása szerint az Öcalant múlt hónapban meglátogató hivatalos delegáció nem utasította el a fenti kéréseket, a kurd szervezet pedig választ vár a kormánytól.

A török vezetés és több nyugati állam - köztük az Egyesült államok- által terrorszervezetnek nyilvánított PKK vezetőjét 1999-ben börtönözték be. A kurd regionális autonómiáért küzdő szervezet 1984-es lázadása óta mintegy 45 ezer ember veszítette életét a kurd szeparatista mozgalom és a török rendfenntartó erők összecsapásaiban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×