eur:
389.56
usd:
361.71
bux:
68460.83
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Az euróövezetre lassú haldoklás vár"

Az euróövezet "összeomlását" jósolta az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb politikusa.

Jack Straw, aki a tavalyi választási vereségig hatalmon volt Labour-kormányokban belügy- és külügyminiszter, majd igazságügy-miniszter is volt, a görög adósságválságról tartott parlamenti vitanapon kijelentette: az euróövezetre "lassú haldoklás" vár, és a 17 tagú valutaunó "jelenlegi formájában" nem lesz képes fennmaradni. "És mivel az euró mostani formájában össze fog omlani, nem lenne-e jobb, ha a lassú haldoklás helyett ez minél gyorsabban megtörténne?" - fogalmazott alsóházi felszólalásában Straw.

A munkáspárti képviselő hozzátette: a jelenlegi konzervatív-liberális kormánykoalíciónak is fel kellene ismernie, hogy "ez a mostani euróövezet nem maradhat fenn".

A brit parlamentben először hangzott el ennyire egyértelmű jóslat arról, hogy az euróövezet jelenlegi formájában várhatóan megszűnik, londoni elemző házak azonban ezt már jó ideje biztosra veszik.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) kiadott legújabb prognózisa szerint Görögországnak várhatóan még több további pénzügyi segélycsomagra lesz szüksége, "ám előbb-utóbb mind a görög lakosság, mind a külföldi hitelezők belefáradnak ebbe a vesztes csatába, és ez a valutaunió felbomlásához fog vezetni, Görögország és vélhetően több más tagállam távozásával".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×