eur:
400.27
usd:
366.86
bux:
74729.51
2024. október 15. kedd Teréz

Védelmi miniszter a pénzügyi tárca élén Görögországban

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök az eddigi védelmi minisztert, Evangélosz Venizeloszt nevezte ki pénzügyminiszterré és kormányfőhelyettessé új kormányában. Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel péntek berlini találkozójukon a görög válság gyors megoldása mellett szólaltak fel és egyetértettek abban, hogy a magánbefektetőket kizárólag önkéntes alapon lehet bevonni a görög törlesztési terhek enyhítésébe.

Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszteri és kormányfő-helyettesi kinevezése a szakértők szerint csak a második legjobb választás, de Papandreunak nem sikerült meggyőznie a feladat vállalásáról a másik jelöltet, Lukasz Papademoszt, az Európai Központi Bank egykori alelnökét. Jeórjiosz Papakonsztantinu eddigi pénzügyminiszter környezetvédelmi miniszter lesz.

"Venizelosz politikailag nagyon erős, és ez jót tehet a pénzügyi konszolidációt célzó intézkedések megvalósításának, még annak ellenére is, hogy nincs múltja a pénzügyek terén" - fejtette ki Alekszander Kirtszisz gazdasági elemző.

A párt támogatására nagy szüksége lesz Papandreunak, hogy elfogadtassa az adóemeléseket, és más megszorításokat tartalmazó csomagot, amelyet a Valutaalap és az EU a pénzügyi gyorssegélyek feltételének szabott.

A kormányban pénteken más átalakítások is történtek, a külügyminiszteri posztot Sztávrosz Lambrinidisz, a kormányzó szocialista PASZOK által delegált egyik európai parlamenti képviselő fogja betölteni Dimitrisz Drucasz helyett - tette hozzá a szóvivő, az új védelmi miniszter pedig Panosz Beglitisz lesz.

Papandreu nem tudott megállapodni a legfőbb ellenzéki párttal, a jobboldali Új Demokráciával a nagykoalícióról, s bár az ellenzék előre hozott választásokat javasolt, a kormányfő nem mondott le, inkább átalakította kormányát.

Francia-német egyetértés a görög válság megoldásában

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel péntek berlini találkozójukon a görög válság gyors megoldása mellett szólaltak fel és egyetértettek abban, hogy a magánbefektetőket kizárólag önkéntes alapon lehet bevonni a görög törlesztési terhek enyhítésébe.

Nicolas Sarkozy szavai szerint "nincs elvesztegetni való idő" a görög segélycsomag elfogadásában. Arra utalt, hogy legkésőbb július végére létre kell jönnie a megállapodásnak. "Minél hamarabb taláunk megoldást, annál jobb" - mondta Angela Merkel. "Mindent megteszünk az euró megőrzésére és megvédésére" - tette hozzá.

A francia elnök és a német kancellár egyetértett abban, hogy magánbefektetők bevonására a másodi görög segélycsomagba csakis önkéntes módon kerülhet sor és a "Bécsi Kezdeményezés" jó alapja lehet egy lehetséges megoldásnak.

"A magánszektor részvételét szorgalmazzuk önkéntes alapon" - mondta Angela Merkel. Nicolas Sarkozy szavai szerint "áttörést" sikerült elérni a kérdésben.

Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×