eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A hatóságok meg akarják találni Mladic segítőit

Boris Tadic szerb elnök szerint a hatóságok meg akarnak találni mindenkit, aki segítette a szökésben csütörtökön elfogott Ratko Mladic volt tábornokot.

Tadic a BBC-nek azt mondta: bíróság előtt kell felelnie mindenkinek, aki a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokát védte és menedéket adott neki rejtőzködésének 16 éve alatt. A nyomozók vizsgálni fogják a fegyveres erők és a rendőrség érintettségét is.

A szerb elnök szavai szerint Mladic sok éven keresztül számolhatott "az állami gépezetben dolgozó egyes személyek" támogatására. Tadic kitért arra is, hogy az előző belgrádi kormányzatok nem tettek "komoly kísérleteket" a boszniai háború vérengzéseiért felelős tábornok elfogására.

"A közeli napokban teljes képet kapunk arról, mi történt az elmúlt két és fél évben (Mladic ennyit töltött utolsó rejtekhelyén), mi több, az elmúlt 16 évben - jelentette ki Tadic. A szerb elnök megerősítette a BBC-nek adott interjújában, hogy Mladicot kiadják Hágának, annak ellenére, hogy az extábornok családja fellebbezett a pénteki kiadási döntés ellen.

Ratko Mladic tábornokot, a Jugoszlávia szétesését követő délszláv háborúk legkeresettebb háborús bűnösét, a boszniai szerb hadsereg egykori főparancsnokát, aki ellen a délszláv háborúk bűnöseinek megbüntetésére létrehozott hágai Nemzetközi Törvényszék 1996 júliusában adta ki a nemzetközi elfogatóparancsot, a Belgrádtól mintegy 80 kilométerre lévő vajdasági Lázárföldön (Lazarevo) fogták el csütörtök reggel, s pénteken már közölték, hogy kiadható Hágának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×