eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Uborkaháborút" okozott a hasmenésjárvány

Különös "uborkaháború" tört ki a német és a spanyol hatóságok között az immár négy halálos áldozatot követelő németországi hasmenésjárvány kapcsán. A német egészségügyi illetékesek ugyanis változatlanul azt állítják, hogy a Spanyolországból importált uborka okozza a járványt, a spanyol termelők azonban kategorikusan visszautasítják ezt. Magyarország is importál zöldséget és gyümölcsöt is Spanyolországból.

A hamburgi higiéniai intézet csütörtökön jelentette be, hogy az EHEC-bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán.

A hamburgi jelentésben foglaltakat magáévá tette a Robert Koch országos járványügyi intézet is, ugyanakkor nem zárta ki, hogy a járványt okozó baktériumot más élelmiszerek is tartalmazzák. Az intézet ezért nem fújta le az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta fogyasztására vonatkozóan korábban kiadott figyelmeztetést.

Pénteki értesülések szerint a gyanúba került uborka Málaga tartományból származik. A málagai termelők szövetsége viszont cáfolta, hogy baktériummal fertőzött uborkát exportáltak volna Németországba. A szövetség képviselője azt hangoztatta, hogy uborkát más országokba is exportáltak, és hasonló panasz sehonnan nem érkezett. A spanyol termelők állítása szerint a szállítmány út közben vagy már Németországban - éppenséggel a hamburgi piacokon - fertőződhetett meg.

A madridi hivatalos hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak, csupán azt hangoztatták, hogy a német vádak kapcsán vizsgálatot indítottak.

Mindenesetre a spanyol uborka árusítását szinte valamennyi német élelmiszer áruházlánc azonnal beszüntette, de a német vásárlók hasonlóan bizalmatlanok saját uborkájukkal, illetve a salátával, valamint a paradicsommal szemben is. A pénteki lapok szerint a zöldségek számos vendéglőben, kantinban, iskolában és óvodában, valamint több kórházban lekerültek az étlapról.

A német gazdák szövetsége pénteken követelte, hogy az importált élelmiszereket az eddiginél szigorúbb ellenőrzésnek vessék alá.

Értesülések szerint a hasmenésjárvány már más országokra is átterjedt: Svédországból, Nagy-Britanniából és Hollandiából jelentettek megbetegedéseket. A baktériumot azonban minden valószínűség szerint Németország "exportálta", a fertőzöttek ugyanis szinte kizárólag Németországban járt turisták voltak.

Vizsgálat itthon is

Magyarország importál zöldséget és gyümölcsöt is Spanyolországból, köztük uborkát és szamócát. De a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke szerint ezekből már csak nagyon kevés van a piacon, ugyanis ma már főleg magyar termékeket árulnak - mondta el az InfoRádiónak Mártonfi Béla.

A németországi megbetegedések miatt a vidékfejlesztési miniszter azonnali hatállyal elrendelte a spanyol eredetű, friss fogyasztásra szánt zöldségfélék ellenőrzését. Kardeván Endre, a tárca államtitkára az InfoRádiónak elmondta: eddig nem találtak Spanyolországból származó zöldséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×