eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hillary Clinton váratlanul Pakisztánba érkezett

Előre be nem jelentett látogatásra pénteken a pakisztáni fővárosba, Iszlámábádba érkezett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Washington és Iszlámábád viszonya különösen azt követően vált feszültté, hogy amerikai kommandósok egy titkos akcióban pakisztáni területen megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezérét. A pakisztáni hadsereg kilátásba is helyezte, hogy egy hasonló terrorista akció esetén áttekinti kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Az amerikai diplomácia vezetője a tervek szerint megbeszélést folytat Aszif Ali Zardari pakisztáni elnökkel, Aszfak Parvez Kajanival, a hadsereg vezérkari főnökével és Ahmed Sudzsa Pasával, a pakisztáni hírszerzés vezetőjével.

Clintont iszlámábádi látogatására elkísérte Mike Mullen, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is. Clinton és Mullen várhatóan az al-Kaida és a tálibok elleni szorosabb együttműködésre, a bin Laden-ügy kivizsgálására, valamint az afganisztáni háború politikai megoldásának segítésére kéri Pakisztánt.

A Clinton-látogatás idején gyenge és igencsak népszerűtlen pakisztáni kormánynak szembe kell néznie "a terrorizmus elleni háborúban" súlyos emberáldozatokat elszenvedő lakosság Amerika-ellenességével. A lakosság nem bin Laden halálát veti a kormány személyére, hanem azt, hogy hagyta, amerikai katonák titokban behatoljanak az országba, végrehajtsák a küldetésüket és minden válaszlépés nélkül távozzanak.

Magas rangú washingtoni vezetők feltették a kérdést, hogyan rejtőzködhetett a 2001. szeptember 11-i merényletek kitervelője éveken át egy Iszlámábádtól kétórányi járásra fekvő helyőrségi városban, és egyesek cinkossággal vádolják a pakisztáni vezetést. Clinton látogatása előtt a bin Laden halálának megbosszulására felesküdő tálibok tovább fokozták merénylet-hadjáratukat.

A amerikai külügyminiszter mostani, harmadik pakisztáni látogatására maximális biztonsági intézkedések közepette kerül sor.

A (rendkívül feszült légkörben történő) villámlátogatás célja annak tisztázása, "mire hajlandóak a pakisztániak az al-Kaida és a tálibok ellen" - mondta el egy magas rangú amerikai illetékes újságíróknak a Hillary Clintont szállító repülőgépen. "Amit eddig nem fogtak fel, az, hogy milyen mértékben kell saját magukat és az érdekeiket megvédelmezni, továbbá segíteni bennünket az afganisztáni ellenőrzés átadásában"- mondta.

Bő egy hónap múlva kezdődik meg Afganisztánban az ellenőrzés átadása, azaz az amerikai katonák 2014-ig tartó kivonása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×