eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Németország már Merkel utódját keresi

Alig több mint két évvel a soron következő parlamenti választások előtt máris megindult a kancellárkeresés Németországban.

Angela Merkel kancellárnak ugyancsak fel kell kötnie a nadrágszíjat - hangoztatta keddi tudósításában a Süddeutsche Zeitung, beszámolva arról, hogy a legnagyobb riválisnak számító, ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a lakosság segítségét kéri az "ideális" jelölt kiválasztásához. A legerősebb ellenzéki párt ugyanis arra készül, hogy a jövőben még a nem párttagok véleményét is kikérje az SPD kancellárjelöltjéről.

Ilyen jellegű "nyitottságra" még nem volt példa Németország háború utáni történetében, ami megnehezítheti a hivatalban lévő konzervatív kancellár dolgát - írta a liberális napilap. Az újság azt azonban nem hallgatta el, hogy a szociáldemokratáknak szükségük van az ilyen jellegű "újításokra", különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban rohamosan csökkent taglétszámuk.

Amúgy az újraindulási szándékát már korábban jelző Merkel kancellárnak a dolgok jelenlegi állása szerint több komoly riválissal kell számolnia, mint korábban. A szövetségi köztársaság, illetve az egyesült Németország történetében eddig mindig a konzervatívok és a szociáldemokraták jelöltje csapott össze a kancellári tisztségért, egyáltalán nem kizárt azonban, hogy 2013-ra a riválisok már hárman lesznek.

Németországban ugyanis rohamosan növekszik a Zöldek népszerűsége, és szakértők azt valószínűsítik: ha ez az irányzat tovább folytatódik, a környezetvédelmet zászlajára tűző párt kormányalkotó, sőt talán még kancellárt adó tényező lehet.

Jelöltekből, illetve önjelöltekből pedig nincs hiány. Bár a kancellár vezette konzervatív-liberális kormánykoalíció támogatottsága jelenleg rendkívül alacsony, Angela Merkel hivatalban maradási szándékát pártja, a konzervatív CDU - legalábbis nyíltan - egyelőre nem kérdőjelezi meg. A legnagyobb riválisnak számító szociáldemokrata pártban mindeddig a korábbi kancellárjelölt, Frank-Walter Steinmeier tűnt a legesélyesebb jelöltnek, a napokban azonban a szakmai felkészültsége miatt Németországban viszonylag nagy népszerűségnek örvendő, korábbi pénzügyminiszter, Peer Steinbrück is beszállt a ringbe.

A dolgok jelenlegi állása szerint azonban még az sem kizárt, hogy Németországnak magyar származású kancellárja lesz. A népszerűségük csúcsán lévő Zöldek egyetlen esélyes jelöltjének ugyanis a volt külügyminisztert, a pártot többedmagával alapító Joschka Fischert tekintik, akinek szülei a kitelepítésig Budakeszin éltek, és maga is a Budapesthez tartozó település tiszteletbeli állampolgára. Természetesen nem ezért lenne kancellár, hanem mert a Zöldeket még ma is elsősorban ő testesíti meg.

És bár a nagypolitikától visszavonult, 63 éves Fischer határozottan cáfolja ilyen irányú ambícióit, a krónikák szerint Németországban is volt már példa arra, hogy egy politikus sok cáfolat után mégis merőben az ellenkezőjét tette.

Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×