eur:
389.67
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kolbászsütésre várják Obamát Londonba

Barack Obama amerikai elnök megkezdte európai útját. Megérkezett anyai ükapja írországi szülőfalujába, találkozott az ír államelnökkel és kormányfővel, majd keddtől hivatalos látogatást tesz Londonban. Május 26-án a G8 államok franciaországi találkozóján vesz részt, végül Varsóban tizenkilenc közép-európai vezetővel ül össze díszvacsorára és tárgyal Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel.

Moneygall írországi falucska, ahonnan Barack Obama elnök anyai ükapja 161 évvel ezelőtt Amerikába vándorolt, igencsak kicsinosodott az előkelő vendég tiszteletére. Egy festékgyár 3500 liter festéket adományozott a közösségnek, s így a település minden háza tiszta falakkal ragyog. Obama elnök az Ollie's bar nevű pubba is betért és megkóstolta a Guinness sört.

London életét eléggé felbolygatja az Egyesült Államok elnökének kedden kezdődő, két és fél napos látogatása. Az elnöki küldöttség 1500 tagból áll: tanácsadókból, orvosokból, szakácsokból és persze biztonságiakból. Amerikából hozták át a robbanóanyagok kiszaglálására képzett kutyákat, a vegyi, biológiai és sugárzásveszély felderítésére alkalmas műszereket, s ahol ezt az elnök biztonságának őrei szükségesnek tartják, golyóálló üveggel erősítik meg az ablakokat.

Az elnököt az egyes londoni események színhelyére a General Motors által külön erre a célra gyártott Cadillac gépkocsi szállítja, amit  "Szörny"-nek becéznek. Többtonnás jármű ez, hiszen húsz centi vastagságú páncélajtajai vannak, golyóálló ablakai, s a karosszériát titániummal, valamint kerámiaanyagokkal edzett acélból készítették, ami hárít bármiféle, a gépkocsira hajított tárgyat. A légbeszívók kialakítása megakadályozza, hogy mérgező gázok juthassanak a kocsi belsejébe.

Az elnöki gépkocsi-konvoj huszonnégy járműből áll, s ezt tizenkét rendőrmotoros kíséri. A huszonnégy autó egyike rakétafelderítő műszereket rejt, egy másik pedig minden eshetőségre kész mentőorvosokat szállít.

Mivel hivatalos államfői látogatásról van szó, kedd este a királynő ad díszvacsorát Barack Obama tiszteletére. Szerda délelőtt tárgyal Obama és David Cameron komrányfő. A napirenden elsősorban az afganisztáni háború, a terrorizmus elleni küzdelem és az iráni nukleáris fenyegetés ügye szerepel.

De kommentátorok úgy látják, hogy a brit miniszterelnök éreztetni fogja Obama elnökkel, hogy míg a két ország kapcsolata szoros és baráti, London immár megfontoltabb a washingtoni politika követésében, mint Tony Blair idején volt.

Amiről nem esik szó a hivatalos tárgyaláson, azt Barack Obama és David Cameron megbeszélheti a Downing Street 10. kertjében szerdán rendezendő baráti flekken- és kolbászsütés alkalmával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×