eur:
391.07
usd:
367.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kiszámolták, hány brit született külföldön

Már csaknem minden nyolcadik brit külföldi születésű: a betelepülők száma eléri a hétmilliót a szigetországban, közülük minden tizedik kelet-európai. A külföldi születésűek aránya a lakosságon belül tizenkét százalék felé közelít, az utóbbi húsz évben megkétszereződött a viszonyszám.

A növekedés nagyrészt a brit Munkáspárt "nyitott kapuk" politikájának tulajdonítható, a kormányzás 13 éve alatt hárommillió külföldi vándorolt be Nagy-Britanniába.

A brit statisztikai hivatal legfrissebb - áprilisban közzétett - adatai újraindították a vitát a bevándorlás szabályozásáról. David Cameron konzervatív párti miniszterelnök a kontroll híve, és szeretné visszaszorítani a betelepülők számát a mostani évi 200 ezerről pár tízezerre. Kormánykoalíciós partnere, a Liberális Demokrata Párt viszont demográfiai megfontolásokból nagy ostobaságnak tartaná a korlátozást, amely ráadásul szítaná a faji gyűlölködést.

Nagy-Britannia lélekszáma 61 millió, becslések szerint 20 éven belül eléri a 70-et. A növekedés kétharmadát a bevándorlás adná. Immár minden negyedik gyerek külföldi anyától születik brit földön, ami "rekord". Ez a hányad is a duplájára nőtt 1998 óta, akkor még csak 12 százalékos volt, azaz legfeljebb minden nyolcadik gyerek született nem brit anyától - jegyezte meg a The Daily Telegraph című brit lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×