eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Netanjahu békefeltételei

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő felsorolta hétfőn azokat a célokat, amelyeket el akar érni a palesztinokkal kötendő békeszerződés keretében, s amelyekről szerinte "széles körű konszenzus" van Izraelben.

"A (ciszjordániai zsidó) teleptömböknek a mi ellenőrzésünk alatt kell maradniuk. Izraelt el kell ismerni a zsidó nép államának, és szuverén fővárosának továbbra is az egységes Jeruzsálemnek kell lennie" - mondta a miniszterelnök a parlament, azaz a kneszet ülésszakának megnyitóján.

"A (palesztin) menekültek problémáját Izrael határain kívül kell megoldani, s a békeszerződés véget kell vessen az Izraellel szembeni (palesztin) követeléseknek - folytatta Netanjahu. - Ha a béke útját választják, és lemondanak az erőszakról, látni fogják, hogy mi készek vagyunk a békére és a kompromisszumokra."

A miniszterelnök annak a vitának a keretében fejtette ki véleményét, amelyet a magyar származású Herzl Tivadar (Theodor Herzl), a zsidó állam megálmodója halálának 107. évfordulója alkalmából rendeztek.

Netanjahu csütörtökön az Egyesült Államokba utazik, ahol pénteken találkozik Barack Obama amerikai elnökkel és beszédet mond az amerikai törvényhozásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×