eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem ütközne nemzetközi jogba Kadhafi likvidálása

A hadijog szerint, ha Moammer Kadhafi irányítja a hadműveleteket, akkor katonai célpontnak tekinthető - mondta az InfoRádiónak Valki László nemzetközi jogász, aki hangsúlyozta: ez alapján a líbiai vezető likvidálása jogszerű lenne.

Moammer Kadhafi és az a hely, ahol tartózkodik, legitim katonai célpontnak számít, mert az ugyanolyan parancsnoki központ, mint bármilyen más közvetlen katonai vezetési pont - közölte az amerikai és a brit védelmi miniszter. A líbiaiak szerint azonban ez nem ilyen egyszerű, mert Kadhafinak semmilyen hivatalos állami pozíciója nincs. Az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász szerint azonban ez nem igaz, mert mindenki tudja, hogy közvetlenül Kadhafi irányítja a katonai hadműveleteket.

Valki László hangsúlyozta: a katonai célpont kérdését több hadijogról szóló egyezmény is szabályozza, mindenekelőtt az 1977-es hágai kiegészítő jegyzőkönyv, amely szerint azok tekinthetők ilyen célpontoknak, amelyek jellegüknél, elhelyezkedésüknél, céljuknál és rendeltetésüknél fogva hatékonyan segítik elő a hadműveleteket. Kadhafi tartózkodási helye ilyennek számít, és ha annak megsemmisítése katonai előnyt jelent, akkor az teljes mértékben jogszerű.

Az amerikai kormány az Átmeneti Nemzeti Tanácsot tekinti a líbiai nép legitim és hiteles képviselőjének. A szakértő szerint a nemzetközi jog ebben a kérdésben nem olyan pontos, mert nem tartalmaz tilalmat. Vagyis ha egy országon belül a kormány és az ellen harcoló felkelők kormánya küzd a hatalomért, minden külső ország maga döntheti el, hogy melyikkel tartja a kapcsolatot.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×