eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A közvélemény Strauss-Kahn vesztét kívánja"

Érzékeny az amerikai társadalom a szexuális bűncselekményekkel szemben - mondta az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának őrizetbe vétele kapcsán. Frank Tibor, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója szerint az Egyesült Államok közvéleménye Dominique Strauss-Kahn vesztét kívánja, és a szállodai alkalmazott nőt védi.

Érzékeny lett az amerikai társadalom a szexuális zaklatással szemben, sokféle nyomás nehezedik a bíróságra, hogy a támadót leleplezze - mondta az InfoRádiónak Frank Tibor. Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója kiemelte: igazi mesekönyvbe illő eset a szállodai alkalmazott nő szemben a hatalmas, nemzetközi pénzügyi vezetővel.

A közvélemény a kiszolgáltatott nő mellé áll, de a média is azt sürgeti, hogy az ügy gyorsan kerüljön a bíróság elé, ahol akár 15-17 éves börtönbüntetés is kiszabható Dominic Strauss-Kahnra - fejtette ki a külpolitikai szakértő.

Frank Tibor szerint Bill Clinton ügye annyiban volt más, hogy az elnöksége vége felé járt, és őt jobban védte a saját népszerűsége, nem szenvedett el lényeges veszteséget. Az IMF francia vezérigazgatójának az Egyesült Államokban nincs akkora népszerűsége, a nagyközönség inkább az ő vesztét reméli - tette hozzá.

A botrány felvetette az utódlási kérdéseket a Nemzetközi Valutaalap élén. Sokan Gordon Brown volt brit miniszterelnököt tartják esélyesnek, ugyanakkor felmerültek olyan hangok is, hogy ezúttal egy feltörekvő országból kellene vezérigazgatót választani.

Frank Tibor kiemelte: Gordon Brown pénzügyminiszteri munkássága sikeres volt. Bár David Cameron kormányfő azt mondta, nem támogatná elődje kinevezését az IMF élére, később még vélhetően megfontolja ezt, mivel neki is az az érdeke, hogy brit vezesse a szervezetet - vélekedett a szakértő.

Dominci Strauss-Kahnt a hétvégén nemi erőszak kísérletének gyanújával letartóztatták New Yorkban, majd vád alá helyezték.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×