eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ezrek vonultak utcára Szíriában

Országszerte több ezren vonultak fel Szíriában a pénteki imát követően Bassár el-Aszad elnök távozását követelve. A fővárosban a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására.

Szemtanúk elmondása szerint a közel-keleti ország északkeleti részén található Kamisliben 5-6 ezren gyűlhettek össze, és emelték fel hangjukat a korrupció ellen. A dél-szíriai Deraaban, ahonnan öt héttel ezelőtt elindult a tüntetéshullám, az utcára vonuló emberek a "rezsim megdöntésére" szólítottak fel. Damaszkusz történelmi negyedében, Midanban a rendőrök könnygázzal léptek fel a demonstrálók ellen. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy Damaszkusz egyik külvárosa, Duma körül ellenőrző pontokat állítottak fel a hatóságok, ahol az arra járóktól személyi igazolványt kérnek, és csak a helyi lakosokat engedik tovább. Múlt pénteken Dumában soha nem látott méreteket öltött az elégedetlenkedők tábora, és mintegy 100 ezren indultak meg a főváros központja felé.

Az országos tüntetéseket annak dacára is megtartották, hogy a szíriai államfő csütörtökön aláírta a csaknem ötven éve érvényben lévő szükségállapot megszüntetését kimondó törvényt, teljesítve ezzel a kormányellenes tüntetők egyik legfőbb követelését. A demonstrálok többsége azonban úgy véli, Aszad lépésére túl későn került sor, és az államfő már nem tudja visszanyerni hitelét.

Az egyik közismert aktivista, Szuhair Atassi szerint a szükségállapot megszüntetése a tüntetések eredménye és az ország szabadságáért életüket áldozó polgárok érdeme, és azt "győzelemként" kell értékelni.

Pénteken a kormányellenes megmozdulásokat szervező aktivisták a tüntetések kirobbanása óta először kiadtak egy közös nyilatkozatot, amelyben a Baasz párt kizárólagos uralmának eltörlését és egy demokratikus politikai rendszer létrehozását követelik. Az olyan jelszavak mint a "szabadság és a méltóság" csak egy békés demokratikus változáson keresztül ültethetők át a gyakorlatba - olvasható a Reuters brit hírügynökségnek eljuttatott dokumentumban.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×