eur:
401.3
usd:
365.86
bux:
0
2024. október 7. hétfő Amália

Brazil választás: Rousseff megnyerte az első fordulót

Dilma Rousseff, a vasárnap megrendezett brazil elnökválasztás favoritja megnyerte a voksolás első fordulóját, de nem szerezte meg az abszolút többséget, így október 31-én második fordulót tartanak.

A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága alapján a leköszönő államfő, Luiz Inácio Lula da Silva pártfogoltja, a Munkáspárt jelöltje a voksok 46 százalékát szerezte meg, míg legfőbb ellenfele, a szociáldemokrata José Serra a szavazatok 33 százalékát kapta - jelentette az országos választási bizottság.

A harmadik helyen Marina Silva volt környezetvédelmi miniszter (Zöld Párt) végzett csaknem 20 százalékos támogatottsággal, és így ő okozta a legnagyobb meglepetést, mert a közvélemény-kutatók maximum 15 százalékot jósoltak neki. A zöldek jelöltje azonban már nem folytathatja a versengést, mert a második fordulóban már csak az első két helyezett küzdhet meg a legmagasabb közjogi méltóság tisztéért.

Elemzők szerint - ha csak valami váratlan közbe nem jön az elkövetkező hetekben - Rousseffnek minden esélye megvan arra, hogy diadalmaskodjon a második fordulóban, és akkor ő lesz Brazília első női elnöke. A 62 éves egykori harcos baloldali aktivista, aki megjárta a korábbi brazíliai diktatúrák börtöneit, kilátásba helyezte, hogy megválasztása esetén továbbviszi a még mindig rendkívül népszerű Lula örökségét, a piacbarát és a szociális gazdaságpolitika elemeiből álló egyveleget, amely éveken keresztül a brazil fejlődés záloga volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Eddig elnéző volt a NAV, de jövőre tízmilliós bírságok röpködhetnek a cégeknek

Eddig elnéző volt a NAV, de jövőre tízmilliós bírságok röpködhetnek a cégeknek

Tavaly óta új adatszolgáltatási kötelezettség terheli a kapcsolt vállalkozással rendelkező közép- és nagyvállalatokat, már a társasági adóbevallásukban is szerepeltetniük kell bizonyos, a transzferár dokumentációban is szereplő adatokat, amely a Niveus Consulting Group adószakértői szerint akár 10-20 ezer céget érinthet. Ehhez képest tavaly, a Pénzügyminisztérium statisztikái szerint mindössze 5512 cég nyújtott be transzferáras adatszolgáltatást, vagyis sokan nem tettek eleget – időben vagy egyáltalán – kötelezettségüknek, ennek ellenére egyelőre elmaradtak a jelentős bírságok. Ez annak köszönhető, hogy a NAV támogatólag lépett fel az ellenőrzések során és jellemzően csak hiánypótlásra szólította fel a cégeket, azonban több jel is arra mutat, hogy jövőre már elillanhat ez a jóindulat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×