eur:
385.72
usd:
355.19
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Félti az életét a koránégető

Száznál több halálos fenyegetést kapott, mégis inkább fegyvert hord, mintsem hogy elálljon koránégetési tervétől Terry Jones tiszteletes. Ezt ő maga jelentette be a floridai Gainesville-ben.

Jones ugyanakkor elmondta, hogy rengeteg bátorítást is kap, és hogy támogatói sok, általuk tűzre vetendőnek tartott iszlám szent könyvet postáztak el a mintegy 50 hívet számláló közösségének címére.

A tiszteletes júliusban hirdette meg, hogy szeptember 11-ére, az Egyesült Államok elleni terrortámadások 9. évfordulójára "nemzetközi koránégető" napot kíván szervezni. Az 58 éves lelkész először tavaly irányította magára a figyelmet, amikor temploma előtt elhelyezett egy táblát, és ezen azt hirdette, hogy "az iszlám maga az ördög".

"Mindezidáig nem győztek meg bennünket arról, hogy helyes volna meghátrálni" - jelentette ki Jones, aki nem volt hajlandó az újságírók kérdéseire válaszolni. A lelkészt az elmúlt napokban a Fehér Ház, az Egyesült Államok főügyésze, az ország külügy- és a védelmi minisztere, sőt még a Vatikán és a Pakisztánban jószolgálati küldetésen tartózkodó Angelina Jolie is megpróbálta eltéríteni szándékától.

A tervezett koránégetés téma volt David Petraeus afganisztáni NATO-parancsnok és Hamid Karzai afgán elnök szerdai kabuli megbeszélésén is. A felek egyetértettek abban, hogy az akció aláássa a rendezésért tett erőfeszítéseket a közép-ázsiai országban.

Gainesville-ben Jones elmondta, hogy a fenyegetések miatt magához vett egy pisztolyt. A sajtótájékoztatón egy fegyveres testőr kíséretében jelent meg.

Szakértők szerint a Jones által kezdeményezett akcióval szemben a jog tehetetlen. Az ugyanis élvezi az Egyesült Államok alaptörvényének a szólás szabadságáról rendelkező, első módosításának védelmét. Az amerikai legfelsőbb bíróság korábban leszögezte, hogy a kormány a sértőnek, sőt akár a társadalom többségét sértőnek ítélt beszédet sem hallgattathatja el, hacsak az nem célozza egyértelműen a megfélemlítést, vagy nem uszít erőszakra.

A lelkész által vezetett Dove Outreach World Center nevű pünkösdi-karizmatikus keresztény gyülekezet egyébként a korábbi híradásokkal ellentétben nem tartozik egyetlen felekezethez sem. A pünkösdisták nemritkán úgy tekintenek magukra, mint a sátáni erők elleni lelki küzdelem letéteményeseire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×