eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Omar molla: közel a győzelem

A tálibok mozgalmának a vezetője, Omar molla szerdán kijelentette: harcosai közel állnak a győzelemhez, hamarosan kiűzik a külföldi erőket Afganisztánból.

A médiának elküldött e-mail-üzenetében a tálibok vezetője felszólította Barack Obama amerikai elnököt: feltétel nélkül és mielőbb vonja ki az amerikai csapatokat Afganisztánból.

A kiterjedt, lendületbe jött és sikeres ellenállás közel került célkitűzéséhez - fogalmazott Omar molla.

"Biztosítalak benneteket, hogy szenvedéseink és viszontagságaink nem tartanak tovább. Ha Isten is úgy akarja, sajgó szíveink megvigasztalódnak, amint a megszálló ellenséget kiűzzük" - hangoztatta a molla üzenetében, amelynek hitelességét egyelőre nem sikerült megállapítani.

Ha valóban Omar molla szólt a szerdán vett üzenetben, úgy a tálib vezető most először reagált David Petraeusnak, az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erők főparancsnokának múlt hónapban elhangzott helyzetértékelésére. Az amerikai tábornok úgy vélekedett, hogy néhány területen lefékezték a tálibok lendületét, és a NATO-erőknek a déli Hilmend és Kandahár tartományokban, valamint Kabul környékén sikerült visszafoglalniuk a felkelők által az utóbbi években elfoglalt területeket.

2001, azaz a tálib kormányzat megbuktatása óta Afganisztánban most a legrosszabb a biztonsági helyzet, annak ellenére, hogy az országban immár több mint 150 ezer külföldi katona állomásozik.

Omar molla nem csak követőihez, hanem "az amerikai vezetőkhöz és a megtévesztett amerikai néphez" is szólt üzenetében. Kifejtette: "az amerikai csapatok gyors kivonása az önök és népük érdeke is, és a legmegfelelőbb alternatíva a térség stabilitásának a megteremtésére".

A tálibok mozgalmának alapítója és vezetője már évek óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Valószínűleg Pakisztánban bujkál.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×