eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Daily Telegraph: Nagy-Britannia felülvizsgálja kiadatási egyezményeit

Nagy-Britannia felülvizsgálja az Egyesült Államokkal és az Európai Unió tagállamaival kötött kiadatási egyezményeit, mert szerinte a jelenlegi rendszer nem garantálja kellőképpen a brit állampolgárok védelmét - írta kedden a Daily Telegraph című brit lap.

Theresa May belügyminiszter be fogja jelenteni, hogy felállítanak egy független bizottságot, amely megkövetelné, hogy a külföldi kormányok ezután több bizonyítékot sorakoztassanak fel, ha el akarják érni, hogy az illetékes brit bíróság lehetővé tegye valamely brit állampolgár kiadatását az adott országnak.

A bizottság jogászokból, a nemzetközi kapcsolatok egyes szakértőiből fog állni, és egy bíró vezeti majd. Előterjesztéseit jövőre nyújtaná be.

A Telegraph szerint a bizottság a 2003-as kiadatási törvény öt területét tanulmányozná, köztük a Washingtonnal kötött megállapodást és az európai kiadatási egyezmény működését, amely lehetővé teszi a kiadatási eljárások egyszerűsítését az EU-tagállamok között.

Az Egyesült Államokkal a 2001. szeptember 11-i merénylet után kötötte a megállapodást Nagy-Britannia, hogy a terrorizmus elleni küzdelem keretében könnyebb legyen a gyanúsítottak kiadatása. De tavaly csupán egy terroristagyanús embert adtak ki, miközben a megállapodás lehetővé teszi kisebb törvénysértések elkövetőinek kiadatását is - hangsúlyozza a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×