eur:
393.33
usd:
367.88
bux:
65983.53
2024. április 24. szerda György

Egyre több a keresztény Kínában

Kínai valláskutatók adatai szerint 2010-ben már több mint a 23 millió a kínai keresztények száma az országban. A legtöbben az elmúlt közel 20 évben tértek meg, köszönhetően a kínai kormány nyitottabb államvezetésének - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.

A Chinese Academy of Social Sciences valláskutató intézetének friss felmérése szerint 2010-ben már a kínai lakosság 1,8 százaléka, azaz mintegy 23,5 millió ember tekinti magát kereszténynek. A kutatók szerint a keresztény vallás felé fordulás a kínai gazdaság felfutásával és a kormány nemzetközi politikai nyitásával párhuzamosan ment végben. A kínai keresztények 73 százaléka ugyanis 1993 után csatlakozott az egyházhoz, és csak alig 18 százalékuk tért meg 1982 és 1992 között. Ráadásul a legtöbb hívő a leglátványosabban prosperáló régiókban, azaz az északi partvidéken és Jangce mentén él.

A felmérés eredményei szerint a hívők 15 százaléka a családi hagyományokra hivatkozva választotta a kereszténységet, 69 százalékuk pedig - saját állítása szerint - maga vagy közeli családtagja betegsége miatt lett hívő. A kínai keresztények 67 százaléka van megkeresztelve.

A keresztény vallású kínaiak demográfiáját tekintve a kutatók fontos megállapítása, hogy a hívők 70 százaléka nő, és csak kevesebb, mint harmada férfi. Bár jelentős a szellemi foglalkozásúak és a fiatalok beáramlása is az egyházba, a kereszténység egyelőre az alacsonyabb státuszú társadalmi rétegek számára vonzó: a nők mellett a szegényebbek és az idősebbek követik a kereszténység tanításait. Iskolai végzetségüket tekintve a hívők 50 százaléka vett részt legalább alapfokú oktatásban, de csak alig 2,6 százalékuk rendelkezik felsőfokú végzettséggel.

A hívők számának növekedésével párhuzamosan az őket kiszolgáló intézmények száma is látványos növekedésnek indult. Jelenleg mintegy 55 ezer templom áll a kínai keresztények rendelkezésére, melyek többsége a közelmúltban épült. A templomok egy része limitált befogadóképességű, de több is akad, amely akár egyszerre nyolcezer hívő számára is nyitva áll.

A kutatók szerint 2009 év végéig mintegy 50 millió példányt nyomtattak a Bibliából Kínában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×