eur:
388.61
usd:
362.08
bux:
69096.93
2024. május 9. csütörtök Gergely

Olajkatasztrófa: a kormány fellebbezett, az olajfogót visszahelyezték

Az Obama-kormányzat megfellebbezte csütörtökön a hat hónapos mexikói-öbölbeli olajfúrási tilalom érvénytelenítéséről szóló törvényszéki döntést, és arra kérte az ügyben eljáró New Orleans-i bírót, hogy halassza el a moratórium feloldását.

Az igazságügyi minisztérium beadványában azzal érvelt, hogy a bírósági döntés végrehajtásának elhalasztása közérdeket szolgálna, kizárná ugyanis egy újabb olajkitermelési baleset lehetőségét mindaddig, amíg folyik a vita az új biztonsági berendezések és eljárások szabványosításáról.

Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró hatályon kívül helyezte kedden Barack Obama amerikai elnök hathónapos mexikói-öbölbeli olajfúrási tilalmát, arra hivatkozva, hogy az amerikai belügyminisztérium nem tudott felhozni ésszerű érveket a tilalom fenntartására mellett. Feldman szerint az elnöki tilalom szemlátomást abból a téves feltételezésből született, hogy amennyiben egy olajfúró platformon baleset történt, akkor a többi, mélytengeri fúrást végző vállalat és platform is veszélyt jelent.

Néhány órával a bírói döntés után azonban Ken Salazar belügyminiszter bejelentette: az elkövetkező napokban új moratóriumot hirdet a mélytengeri fúrásokra, és ez már új információkat fog tartalmazni a mélytengeri fúrásokkal kapcsolatos biztonsági aggályokról, s eloszlat minden kétséget a tilalom szükségességével kapcsolatosan.

Barack Obama május 27-én hirdetett hathónapos moratóriumot a mexikói-öbölbeli olajfúrásokra. Egy hónappal korábban, április 20-án felrobbant és elsüllyedt a Deepwater Horizon olajkitermelő platform, súlyos környezeti katasztrófát és 11 ember halálát okozva. A tilalom miatt szünetel az olajkitermelés 33 öbölbeli olajfúró platformon, ami havonta több százmillió dolláros veszteséget jelent a létesítményeket működtető vállalatoknak és a kiszolgáló cégeknek.

Az elnöki rendelkezést jogi úton megtámadta több tucat vállalat, amely az olajfúró platformok ellátásával, az olajmunkások szállításával, illetve más, olajiparral összefüggő szolgáltatásokat végez. Keresetet nyújtottak be a louisianai hatóságok is.

Közben helyi idő szerdán visszahelyezték a szivárgó mexikói-öbölbeli mélytengeri kútra az olajfogó kúpot, amelyet előző nap távolítottak el egy távirányítású robottal történt ütközés miatt - közölte a BP olajtársaság.

A tájékoztatás szerint az olajfogó berendezés folytatja a szivárgó olaj begyűjtését. A robottal történt ütközés után azért kellett levenni az olajfogót a másfél kilométeres mélységben levő kitörésgátló tetejéről, hogy ellenőrizzék, nem keletkeztek-e a feltörő kőolaj felszínre szivattyúzását gátló kristályok a berendezésben. A művelet ideje alatt az olaj ismét akadálytalanul ömlött a vízbe.

A parti őrség közlése szerint a balesetet megelőző 24 órában az olajfogón keresztül mintegy 700 ezer gallon (2,6 millió liter) olajat gyűjtöttek össze és további 438 ezer gallont (1,6 millió litert) elégettek a felszínen.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Az áprilisi esés után visszatért a jókedv a piacokra, múlt hét óta ismét emelkedést látunk. A piaci fordulatot ezúttal is az amerikai makrogazdasági helyzetre vonatkozó várakozások váltották ki, újabb hiedelem van kialakulóban a piacokon. Épp ezért ahogy eddig, úgy most is érdemes óvatosnak lenni: egy várakozásoktól eltérő fontos adat nagyon gyors és jelentős változást hozhat, és bár kezd körvonalazódni a nagykép, a makrogazdasági kilátások továbbra is vegyesek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×