eur:
389.5
usd:
361.65
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Washington hivatalos választ vár Izraeltől a telepépítés ügyében

Az Egyesült Államoknak továbbra is stratégiai szövetségese Izrael, de hivatalos választ vár tőle a telepépítés ügyében - közölte hétfőn a washingtoni külügyminisztérium.

Philip Crowley szóvivő azzal kapcsolatban erősítette meg a két ország stratégiai szövetségesi viszonyát, hogy feszültség támadt közöttük a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt.

Közölte: az Egyesült Államok az ügy ellenére továbbra is megingathatatlanul elkötelezett Izrael biztonsága mellett.

Izrael washingtoni nagykövete szerint az amerikai-izraeli viszony az utóbbi 35 év legmélyebb válságába került az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt - írta aznap az izraeli média, amely úgy tudja, Washington ragaszkodik a terv leállításához.

Az izraeli belügyminiszter éppen Joe Biden amerikai alelnöknek az izraeli-palesztin közvetett tárgyalások megkezdését beharangozó látogatása alatt jelentette be, hogy 1600 új lakást terveznek felépíteni a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyedben.

Az izraeli média jelentése szerint pénteki telefonbeszélgetésük során Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az építkezési döntés visszavonását követelte Benjámin Netanjahu miniszterelnöktől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×